in

Misterija milionerke Drage Mitrićević: Evo zašto su Beograđani podrhtavali na pomen njenog imena

– Svakodnevno je ostajala dužna u pekari po dinar, dva, dok je šesnaest štednih knjižica svih tadašnjih banaka koje su glasile na njeno ime, sa upisanim milionskim iznosima, sakupljalo prašinu na dnu jedinog ormara u kući…

Novi roman Živojina Petrovića, pod nazivom Do viđenja, predstavlja prvi srpski dokumentarni triler. Radnja nas vraća u stari Beograd, davne 1933. godine, i prikazuje ćudljivu, imućnu staru gospođu – Dragu Mitrićević, koja širi veo misterije gde god da se pojavi. Budući da je sama živjela u velelepnoj kući u centru Beograda, svakojake priče su kružile o njoj. Jednog dana, Draga iznenada nestaje…

 

Sa Živojinom Petrovićem smo porazgovarali o starom Beogradu i o Draginom nesvakidašnjem, ali zaboravljenom životu, koji je autora inspirisao da ga dublje istraži time što je na njenom nadgrobnom spomeniku primijetio dvije reči – Do viđenja…

 

-U vašoj novoj knjizi se bavite misterioznim nestankom Beograđanke Drage Mitrićević. Ko je bila Draga i zašto su građani podrhtavali na pomen njenog imena?

 

Multimilionerka Draga Mitrićević, tajanstvena starica, skrivena od očiju javnosti, a ujedno i najpoznatija usamljenica koja je nosila samo jedan ofucani kaput, otrcani šešir i crnu bluzu kojom je prekrivala revolver sakriven u pojasu dok je ostalih sedam pištolja, tri sablje, jednu dvocijevku i dvije puške gluvare rasporedila po praznoj kućerini od 2.000 kvadratnih metara u kojoj je sama živjela.

Svakodnevno je ostajala dužna u pekari po dinar, dva, dok je šesnaest štednih knjižica svih tadašnjih banaka koje su glasile na njeno ime, sa upisanim milionskim iznosima, sakupljalo prašinu na dnu jedinog ormara u kući. Bilo je dovoljno da je mrko pogledate na ulici pa da potegne revolver i pojuri vas, a ništa se ljepše ne biste proveli da ste kojim slučajem zastali ispred njene kapije. Baba Draga, kako su je zvali, nikog nije voljela niti je sa nekim komunicirala. Voljela je samo svoje blago sakriveno duboko u sefovima tadašnjih banaka.

PROČITAJTE  GRČEVITO ME JE HVATALA ZA GLAVU: Nikola se očajnički borio da spase Jovanu, ali zbog jedne stvari joj nije bilo spasa

 

-Iz  kojeg razloga nije komunicirala sa rodbinom?

 

Neopisiv strah da će je ubiti, otrovati ili je se riješiti na neki drugi podmukli način, kako bi se dočepali njenog bogatstva. Ovo je vjerovatno u velikoj mjeri i bilo opravdano, jer takav pritisak od strane rodbine, komšija i poznanika da joj priđu, ali samo sa jednim ciljem, kako bi joj tražili neku uslugu, sigurno je uticao na to da se vremenom skroz povuče u svoje odaje, zatvori u kuhinju na spratu kuće i kroz prozor posmatra prolaznike stežući čvrsto u njedrima tajanstveno zapečaćeno pismo crvenim voskom, koje se smatralo njenim testamentom.

 

Za vaše čitaoce eksluzivno izdvajam jednu scenu kada se dalja rodbina konačno probila do nje u namjeri da joj zatraži novac za liječenje člana familije:

 

– Nije to ništa za vas. Dvije do tri hiljade. Uzmete samo taj ključ koji već držite u rukama, stavite ga u bravu od kase i stvar je gotova – reče jedan od rođaka.

 

– Šta da stavim u bravu!? Ključ!?

 

Kako to reče, Baba Draga hitro istrča iz sobe, ode pravo u klozet, te baci ključ u slivnik…

 

-Budući da je sama živjela u velikoj kući sa dva njemačka ovčara, gusanom i kokoškama, svojim sugrađanima je predstavljala misteriju. Koje su priče o njoj kružile?

Bila je suvlasnik više fabrika, preduzeća i fondova širom Srbije, promijenila je na desetine advokata, petljala i kombinovala razne peripetije sa mnogim bogatašima, udruženjima, a pritom dugovala svima i svakome. Tužila se, raspravljala, jurila i natezala oko svakojakih poslova, te je sve to samo privlačilo razne priče o njoj koje su se u šapatu širile gradom.

 

Nadgrobni spomenik, od crnog švedskog mermera, koji je nevoljno kupila u Beču za porodičnu grobnicu je i danas vjerovatno najveći na Novom groblju. Mjesec dana je trajao transport iz Austrije, a ta kupovina i sama postavka istog je prouzrokovala sudski spor koji je trajao čitavih dvadeset godina. Možete misliti kakve su druge priče o njoj kada ni ovaj detalj oko porodičnog spomenika nije prošao bez velike pompe.

PROČITAJTE  POLICIJA OBJAVILA JEZIVU ISTINU O NESTALOJ IVANI: Muž je upalio auto, ona je sjela...

-Koje saznanje vas je dovelo da počnete da istražujete i njoj i napišete knjigu?

 

Šetajući često jedinstvenim muzejom na otvorenom, odnosno istražujući u najvećoj i najbogatijoj galeriji skulptura u Srbiji – po Novom groblju u Beogradu, zapazio sam pri dnu jednog velikog starog spomenika, koji se nalazi na trećoj parceli, uklesane dve reči koje su me nekako hipnotisale – DO VIĐENJA! Odmah sam znao da će to biti posebna priča, van edicije Nestvarno, a stvarno, koju godinama  gradim i objavljujem, i nisam se prevario. Pred vama je sada detaljno istažena knjiga sa obiljem podataka koje sam dvije godine sa raznih strana sakupljao i pronalazio.

 

 

Autor: Z. K.

STIGLA GA EKSPRESNA KAZNA: Novozelanđanin završio u zatvoru nakon što je zagrlio prijatelja u karantinu

Kazna koja je postala hit: Muškarca kod sarajeva zaustavio policajac, a način na koji se našalio ga koštao 200 KM