in

Misterija zbunila naučnike: Kakva je veza koronavirusa i djece?

Naučnici širom svijeta nastoje da što bolje prouče koronavirus

Naučnici širom svijeta nastoje da što bolje prouče koronavirus, a jedna od nepoznanica koja im je još nedokučiva je podatak da su djeca manje podložna ovoj infekciji.

Epidemija koronavirusa je objavljena 31. decembra, ali u tom trenutku nijedno dijete mlađe od 15 godina nije bilo među oboljelima, sve do 22. januara.

U studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Nju Ingland navodi se da su „djeca izgleda manje podložna infekciji, a i kada se zaraze koranavirusom imaju mnogo blaže simptome nego odrasli“.

U međuvremenu, doktori su zabilježili nekoliko novih slučajeva zaraze koronavirusom kod djece. Oboljela je devetomjesečna djevojčica u Pekingu, dijete iz Njemačke čiji je otac obolio i jedno dijete iz Šenžena u Kini, koje je bilo zaraženo virusom, ali nije oboljelo.

Kineske vlasti potvrdile da je kod bebe u Vuhanu, poslije 30 sati od rođenja potvrđeno prisustvo koronavirusa s obzirom na to da je infekcija potvrđena i kod majke.

U cjelini gledano, djeca deluju kao da su otpornija na ovaj virus

„Iz svega što smo do sada utvrdili i iz razloga koji nam nijesu jasni, čini se da koronavirus pogađa prije svega odrasle“, kaže za Biznis insajder Ričard Martinelo, vanredni profesor infektologije na Medicinskom fakultetu pri Jejlu.

Medicinski eksperti ističu da je mali broj oboljele djece sreća u nesreći, jer je manje vjerovatno da će djeca redovno prati ruke, prekrivati usta kad kašlju i kijaju ili se uzdržavati od kontakata sa drugim, a sve su to ponašanja koja doprinose širenju klica.

„Ako su djeca zaštićena, to je dobro prije svega za njih, ali i za cjelokupnu populaciju, jer ako bi virus prodro u pedijatrijsku populaciju, to bi višestruko ubrzalo širenje epidemije“, smatra profesor Eron Majlstoun, epidemiolog i pedijatar na Univerzitetu „Džons Hopkins“.

PROČITAJTE  Rana faza: Pet ključnih simptoma kao moguć pokazatelj da ste zaraženi koronavirusom!

Djeca su manje obolijevala i od SARS-a

Simptomi novog koronavirusa slični su upali pluća ili gripu – groznica, kašalj, visoka temperatura, otežano disanje i bolovi u grlu.

Koronavirus ima dosta sličnosti sa SARS-om od čijih posljedica je od novembra 2002. do jula 2003. umrlo 774 ljudi, a više od 8.000 je bilo zaraženo.

Među svima njima je bilo i oboljele djece, ali samo 80 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 55 potencijalnih ili sumnjivih slučajeva.

Naučnici do danas sa sigurnošću ne znaju zašto je tako

U trenutnoj epidemiji koronavirusa pretpostavlja se da postoje dva objašnjenja zašto se tako malo djece razboljelo – ili su bila manje izložena virusima ili postoji neki drugi razlog zašto njihov organizam tako reaguje na virus.

„Pretpostavljam da je manje djece zaraženo zbog načina i mjesta gdje je epidemija nastala“, naveo je Dejvid Veber, profesor epidemiologije i pedijatrije na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini za Biznis insajder.

Kineske vlasti misle da su virusu podlegli najprije ljudi na ribljoj pijaci u Vuhanu, a djeca nijesu posetioci pijaca, smatra profesor Veber.

Pijaca u Vuhanu je zatvorena 1. januara, a lokalni zvaničnici zabranili su prodaju živih životinja širom grada.

Komunistička partija Kine obećala je odlučnu borbu protiv ilegalne trgovine divljim životinjama širom zemlje.

Moguće je i da odrasli ne prenose virus na djecu jer više vode računa o higijeni ruku, nose maske i izoluju se ukoliko se osjećaju bolesno. Pošto se virus prenosi kapljično dobra higijena je ključna.

Autor: Krtice.net

Može li se koronavirus uopšte iskorijeniti?

JADNO, JADNIJE Uslijedio je brutalan odgovor Hani Hadžiavdagić na njene gluposti