in

MISTERIOZNE SMRTI POHARALE CIJELU DRŽAVU Strahuje se da bi moglo ono najgore…

Zdravstveni stručnjaci u Nigeriji su bili zabrinuti zbog porasta smrti od dijabetesa, hipertenzije ili malarije

Zdravstveni stručnjaci u Nigeriji su bili zabrinuti zbog porasta smrti od dijabetesa, hipertenzije ili malarije, ali sada vjeruju da bi koronavirus mogao biti pravi ubica.

Oštar porast broja uglavnom neobjašnjivih smrti u sjevernoj Nigeriji izaziva strah od velikog širenja COVID-19 u jednom od najsiromašnijih regiona na svijetu.

U proteklih mjesec dana Kano, najnaseljeniji grad na sjeveru sa skoro 10 miliona ljudi, zabilježio je na stotine smrtnih slučajeva, naročito među starijima.

Država Kano u utorak je zvanično registrovala 666 infekcija i 32 smrtna slučaja od COVID-19, drugog najvećeg žarišta u Nigeriji nakon glavnog grada Lagosa, na jugu zemlje.

Ali u ovom pretežno muslimanskom regionu, rođaci sahranjuju mrtve samo nekoliko sati nakon smrti, bez mogućnosti obdukcije.

Vlasti stoga moraju vršiti “verbalnu obdukciju”, pitajući porodice o simptomima prije nego što umru.

Ibrahim Musa, lekar u regionu, rekao je: „Kada Kano kihne, cijeli Sjever dobije grip”.

“Ne možemo poreći činjenicu da COVID-19 pustoši u Kanu i regionu, ali druge epidemije koje su prethodile ovoj pandemiji stvaraju dodatne komplikacije upravljanju ovom krizom.”

Centri misteriozne smrti sada se množe u susjednim državama: Jigava, Iobe, a odnedavno i u gradu Azare, u državi Bauči, gdje je poslao tim epidemiologa posle smrti 110 ljudi.

Na hiljade djece sa ulice poslato je nazad u svoja sela na početku krize, što izaziva bojazan da bi oni mogli da šire koronavirus po svim susjednim državama.

Zabilježeno je da je više od 4,37 miliona ljudi inficirano koronavirusom širom svijeta, a 295,923 umrlo.

Zabilježene su infekcije u više od 210 zemalja i teritorija od kada su prvi slučajevi otkriveni u Kini u decembru 2019. godine.

PROČITAJTE  Jermenija proglasila ratno stanje

Autor: Krtice.net

Ginekolog surovo iskren: Stvari koje mnoge žene rade, a ne bi trebale

Ove fotke na fantastičan način prikazuju razliku u generacijama