in

Mjere izolacije na Havajima: Uposlenici hotela zovu policiju ako gosti napuste sobe

Po dolasku u Waikiki osoblje hotela je bračnom paru turista reklo da zbog pandemije trebaju provesti u samoizolaciji dvije sedmice. No muškarac i žena ignorisali su njihove upute i napustili hotel.

Nakon što su se vratili oko ponoći, osoblje ih je ponovo upozorilo da ne napuštaju sobu. Kada su sljedećeg dana opet prekršili mjere samoizolacije, zaposlenici hotela pozvali su policiju koja je ubrzo uhapsila bračni par.

Krajem aprila policija na Honoluluu uhapsila je muškarca s Floride i ženu iz Illinoisa jer nisu slijedili mjere samoizolacije. Osoblje hotela obavijestilo je policiju o njihovom ponašanju nakon što se par vratio u svoju sobu s vrećama za kupovinu i hranom.

Vlasti su istog dana saopštile da je svjedok vidio kako 60-godišnjak iz Kalifornije jet-skija kraj sjeverne obale Oahua uprkos naredbama za samoizolaciju. Državni istražitelji uhapsili su i pritvorili tog muškarca dok se vraćao u automobil s namirnicama, piše CNN.

 

Jednokratni ključevi

 

“Naša namjera je edukacija”, rekla je poručnica Audra Sellers iz Policijske uprave Maui.

“Želimo zaštititi ljude i spriječiti širenje koronavirusa. No ako turisti krše mjere samoizolacije, onda slijedi hapšenje”, dodala je.

Krajem marta guverner Havaja David Ige potpisao je vanrednu naredbu da svako ko stigne na Havaje mora prvo dvije sedmice boraviti u samoizolaciji. Turisti prilikom dolaska moraju popuniti svu potrebnu dokumentaciju i potpisati da su obaviješteni da je kršenje samoizolacije kazneno djelo za koje je propisana kazna od 5000 dolara i zatvorska kazna do jedne godine.

CNN je razgovarao s jednim upraviteljem hotela na Havajima koji je objasnio kako osoblje kontroliše poštuju li gosti mjeru samoizolacije.

PROČITAJTE  WHO potvrdio: Korona nije sezonska bolest. Znate li šta to znači?

“Državni službenici, policija i osoblje hotela povremeno nazivaju goste kako bi provjerili borave li oni zaista te dvije sedmice u svojim sobama”, ispričao je upravitelj hotela.

“U nekim hotelima gostima se izdaju jednokratni ključevi koji omogućuju ulazak u sobu, ali ne i izlazak. Ako gosti pokušaju izaći, osoblje hotela će ih uputiti natrag u njihove sobe. Ako opet prekrše mjere samoizolacije, nazvat ćemo policiju”, dodao je.

Autor: D. K.

U zatvoru od koronavirusa preminuo vođa zloglasnog meksičkog narkokartela

Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije