in

Moguće je da osoba bude zaražena i gripom i covidom

Doktorica Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske za N1 je kazala da još uvijek ne znamo da li je epidemija COVID-19 u BiH na vrhuncu, te da nema informacija o tome kakva će biti slika u narednom periodu. Ona je kazala da se na jesen i zimu može desiti da osoba istovremeno bude imala i grip i korona virus.

Definitivno imamo visok nivo transmisije, rekla je Aćimović u uvodu.

“Dosta novoboljelih na dnevnom, sedmičnom i dvosedmičnom nivu. Viši je nego što bi trebalo ali stabilna je situacija u proteklih mjesec dana, nismo u trendu rasta – ali učestalost prenosa je visoka”, kazala je.

Za N1 je pojasnila i šta vrhunac epidemije znači.

“Kada se pojavi virus, na primjeru gripe, kada počne sezona imamo sve veći i veći broj oboljelh. Januar i februar je maksimum, nakon kojeg nema porasta, nego broj pada. To smatramo vrhuncemjedan nivo kada nema porasta, nego je u padu. Kada je u pitanju COVID, ne znamo kako će ići u daljem toku. Ne možemo reći da smo dosegli vrhunac. To ne znači da će doći do pada. Svjedoci smo da imamo već dva ili tri puta kretanja da dolazi do pada, prije nego što se završi talas – dođe do porasta. Mora proteći vrijeme da znamo kako će ići dalje sa virusom”, kazala je.

Kada možemo biti mirni?

“U principu, o kojoj god epidemiji govorimo smatramo da je završena kada prođe dvosturki nivo maksimalne inkubacije. Dakle, 28 dana kada možemo raći da je segment epidemije završen. Ne znamo u kom pravcu će ići inkorporacija virusa, ne možemo reći šta će biti u budućnosti, da li će 28 dana značiti da smo završili s virusom ili će biti novi talas”, izjavila je gošća Novog dana na N1.

PROČITAJTE  Od 1. jula potpuno se ukida roming između šest zemalja zapadnog Balkana

Virusi se vremenom mijenjaju dok cirkulišu, mutiraju za virus i za nas odgovara da izaziva blaža oboljenja – poručila je Aćimović.

“To bi bila najbolja opcija. Trenutno smo u ovakvoj fazi, visokoj transmisiji. Naše je da poštujemo mjere da je smanjimo. Ovo naročito goovorim jer kreće škola. Bitno je da se poštuju sve mjere, ne samo u školi, nego u cijeloj zajednici”, navela je Jela Aćimović za N1.

“Bitno je za druge bolesti koje nas čekaju na jesen i zimu nošenje maske. Očekujemo da će primjena tih mjera smanjiti uticati influence i drugih respiratornih bolesti. Ne treba da napustimo ideju nošenja maske, distance i češćeg pranja ruku. Covid i druge bolesti mogu zajedno cirkulisati, jer je moguće da osoba bude zaražena i gripom i covidom”, pojasnila je.

Kada budemo imali vakcinaciju – onda ćemo se moći slobodnije ponašati – konstatovala je.

Aćimović je kazala da u svijetu imamo dokaze da je kod nekoliko osoba potvrđena ponovna infekcija koronavirusom, dokazano da je drugi podtip virusa, ali to su pojedinačni slučajevi. Za sada očekivati da imunitet traje tri mjeseca, ali vrijeme mora proći da bismo to dokazali.

(N1)

Autor: Krtice.net

Krivokapić: Ko udari na Boga i Svetog Vasilija mora tako da prođe

Stjepo se koronom zarazio i drugi put: Teže mi je sad, jedva mogu disati…