in

Može li se koronavirus uopšte iskorijeniti?

Pitanje koje muči naučnike

Austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom razmišlja o popuštanju s mjerama opreza u borbi protiv koronavirusa jer je epidemiološka situacija u Austriji i dalje pozitivna.

Kurz i njegova vlada stalno se savjetuju s domaćom epidemiološkom strukom i svjetskim stručnjacima. Međutim, iako je situacija pod kontrolom, Austrijance brine drugi val epidemije.

Svaki dan ih razni domaći i strani virolozi upozoravaju da se virus “samo pritajio dolaskom ljeta, ali da nije iščeznuo”. Pitanje koje se nadvilo je da li je uopšte moguće da se virus iskorijeni?

“Čisto teoretski, to je moguće”, kazao je infektolog Robert Krause s Medicinskog sveučilišta u Grazu te napomenuo kako je za to važno da je reprodukcijski broj, jedan od najvažnijih parametara kojim se prati širenje epidemije ispod 1. Ako je gledati samo reprodukcijski broj, Austrija se ne treba bojati.

I taman kad se prestala bojati, u petak je u najgledanijoj informativnoj emisiji austrijske TV ZiB 2 poznati njemački virolog i voditelj berlinskog Instituta “Charite”, Kristijan Drosten (Christian), iznio svoje viđenje epidemije. Upozorio je da s “drugim valom zaraze moramo nažalost računati već u zimu”, a time i s ponovnim “Lock-Downom”.

Nalazimo se u sredini, a možda i tek na samom početku razvoja situacije i pred nama je opasan virus, rekao je Drosten komentarišući optužbe da su u nekim zemljama u Evropi i svijetu Vlade donosile “predrastične” mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.

Napomenuo je kako se prvo mora znati da se COVID-19 ne može uporediti ni sa SARS-om niti sa sezonskom gripom, te da niko u svijetu nema adekvatno iskustvo kako uspješno postupati kako bi ga se iskorijenilo. Rekao je da bi visoke temperature zraka i ljeto, obzirom na mnogo duži boravak ljudi na otvorenom prostoru, mogao donijeti fazu olakšanja, ali i pritom je izuzetno važan oprez i promišljeno popuštanje, jer virus neće tek tako nestati, upozorio je njemački virolog.

PROČITAJTE  Kisić: Ovo više nije isti virus kao u martu i aprilu, velika je vjerovatnoća da smo zaraženi, a da to i ne znamo

Rizik će se povećati s ponovnom i znatno većom cirkulacijom ljudi, nakon popuštanja. To je loše, jer se cjepivo protiv virusa Covid-19 može u relevantnoj količini očekivati tek u proljeće slijedeće godine, kazao je.

Autor: Krtice.net

Legenda o “bijeloj ženi” na jezeru Modrac kod Lukavca utjeraće vam jezu u srca

Misterija zbunila naučnike: Kakva je veza koronavirusa i djece?