in

Možete li povećati šanse da dobijete blizance? Ovo su faktori koji utiču na to

Maštate o tome da imate blizance, ali mislite kako su vam šanse za to gotovo nikakve? Ustvari, ideja o blizancima možda uopće nije toliko nerealna.

Broj rođenih blizanaca samo je u SAD-u porastao za 78 posto u odnosu na 1980. Prema podacima, na 1000 rođenih rode se 34 blizanca.

No, prije nego što se opskrbite odgovarajućom odjećom i odaberete usklađena imena za svoju buduću djecu, važno je razumjeti kako su blizanci začeti i koji su dodatni čimbenici. Postoje neke stvari koje utječu na veće šanse za dobivanje blizanaca.

Prirodno začeti blizanci
Procjenjuje se da 1 od 250 trudnoća prirodno rezultira blizancima, a postoje dva načina za njihovo začeće.
Jednojajčani blizanci
Prvi uključuje jednu jajnu stanicu koja je oplođena jednim spermijem. Oplođeno jajašce podijeli se na dva dijela, što rezultira jednojajčanim blizancima.

Šanse za jednojajčane blizance relativno su rijetke – oko 3 ili 4 para jednojajčanih blizanaca rađaju se na svakih 1000 porođaja. I premda je to možda očito, jednojajčani blizanci su uvijek istog spola. Osim što izgledaju isto, oni također dijele potpuno isti DNK.

Dvojajčani blizanci
S druge strane, dvojajčani blizanci nastaju kada se dvije odvojene jajne stanice oplode pomoću dva spermija. Obje oplođene jajne stanice ugrađuju se u maternicu i – devet mjeseci kasnije – rađaju se dvije bebe.

Dvojajčani blizanci mogu biti dva dječaka, dvije djevojčice ili dječak i djevojčica. Mogu biti fizički slični ili potpuno različiti. To je zato što, za razliku od jednojajčanih blizanaca, oni ne dijele potpuno isti DNK. Zapravo, osim činjenice da su rođeni zajedno, oni nisu ništa sličniji od braće i sestara rođenih u razmaku od nekoliko godina.

PROČITAJTE  Ovi horoskopski znakovi imaju najmanje šanse za brak

Čimbenici koji povećavaju izglede za prirodno začeće blizanaca
Šanse da imate blizance mogu biti veće ako ste i sami blizanac ili ako imate primjere blizanaca na majčinoj strani obitelji.

Jedan od razloga za to može biti hiperovulacija, što je situacija kada tijelo oslobađa dva ili više jajašca tijekom ovulacije. A hiperovulacija se može prenijeti u vaš DNK.

Dob
Jeste li stariji od 35 godina? Ako želite blizance, možda ćete “pogoditi jackpot” ako ste u kasnim 30-ima ili 40-ima. Naime, te žene imaju veće šanse za začeće blizanaca.

Hormonske promjene koje se događaju u blizini menopauze mogu potaknuti tijelo da oslobodi više od jednog jajašca tijekom ovulacije.

Visina
Čini se da više žene češće rađaju blizance. To može zvučati pomalo čudno, ali istraživači tome pripisuju određeni faktor rasta sličan inzulinu. Studija iz 2006. godine otkrila je da je stopa blizanaca viša kod žena koje su dva i pol centimetra više od prosjeka.

Težina
Žene s prekomjernom težinom također imaju veće šanse za prirodno začeće blizanaca. Točnije, šanse su najveće ako je vaš indeks tjelesne mase (BMI) iznad 30.

Naravno, važno je upozoriti: Nemojte se namjerno debljati kako biste povećali šanse za blizance. BMI preko 30 također vas može svrstati u rizičnu kategoriju trudnica, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom o zdravoj težini prije nego što zatrudnite.

Rasa
Afroamerikanke imaju malo veće šanse za začeće blizanaca od bijelih žena. Ali žene iz Azije i Latinoamerikanke imaju manje šanse da imaju blizance u odnosu na druge grupe.

Međutim, bjelkinje starije od 35 godina imaju najveću stopu rađanja trojki, četvorki itd.

Prehrana
Jedno starije istraživanje iz Trusted Sourcea kaže da ono što jedete može povećati šanse za rađanje blizanaca, i to najvjerojatnije do čak pet puta!

PROČITAJTE  Oni jednostavno ne mogu dobiti priliku: Ovo je najnesretniji horoskopski znak

Žene koje konzumiraju životinjske proizvode, posebno mliječne proizvode, mogu imati dodatni faktor rasta inzulina. Krave ispuštaju ovaj hormon u svoje mlijeko i – kad se ono konzumira – to može utjecati na ljudsku reprodukciju. Također, hranjive tvari mogu podržavati hormone koji pomažu tijelu da istodobno oslobađa više od jednog jajašca.

Prethodne trudnoće
Imate li već dijete koje želi biti stariji brat ili sestra? On ili ona mogu biti razlog što na kraju imate blizance. Tako je! Nešto što se naziva “visok paritet” – što u osnovi znači prethodnu trudnoću – može povećati vaše šanse.

Potpomognuta oplodnja
Ako ste upoznati s umjetnom reproduktivnom tehnologijom (ART), oplodnjom in vitro (IVF) i ostalim tretmanima plodnosti – poput in-utero oplodnje (IUI) – možda već znate da su tada šanse za rađanje blizanaca veće.

IUI
Iako sam postupak IUI-ja ne povećava vaše šanse za blizance, određeni lijekovi povezani s njim mogu. Klomifen citrat i letrozol lijekovi su koji potiču ovulaciju.

Oba se lijeka često daju u IUI ciklusima i mogu pomoći tijelu da proizvede više jajašaca koja se mogu istodobno osloboditi.

IVF
Lijekovi su također dio IVF-a. No, jedan od glavnih čimbenika koji ovom reproduktivnom tehnologijom povećava šanse za blizance je broj embrija koje ste odlučili prenijeti. Neki se parovi odluče za prijenos samo jednog. Iako bi se pojedinačni embrij mogao podijeliti i pretvoriti u jednojajčane blizance, to nije previše vjerojatno.

Kako povećati svoje šanse?
Najprije shvatite da blizanačke trudnoće nisu uvijek zabava i igra. Blizanačka trudnoća može donijeti određene komplikacije i automatski će vam se dodijeliti klasifikacija “visokog rizika”. Na primjer, blizanci imaju 12 puta veću vjerojatnost da će se roditi prije termina, a 16 puta je veća vjerojatnost da imaju malu porođajnu težinu. I ne samo to, već i žene koje nose blizance imaju povećani rizik od razvoja preeklampsije i gestacijskog dijabetesa.

PROČITAJTE  Vječna dilema: Kafa prije doručka? Nije najbolja ideja, ali uz hranu jeste

Sve ovo ne znači da ne možete imati potpuno zdravu trudnoću s dvije bebe. To samo znači da će vas možda trebati malo pažljivije nadgledati.

Mnogi čimbenici koji povećavaju izglede za blizance nisu baš pod vašom kontrolom. Dakle, iako možete odabrati da jedete više mliječnih proizvoda, ne možete promijeniti svoju visinu, rasu ili obiteljsku povijest. Ni namjerno debljanje prije trudnoće nije nužno dobra ideja.

Ako i dalje uporno želite dobiti blizance, reproduktivna tehnologija može vam pružiti najveću kontrolu nad time. No, stručnjaci trenutno preporučuju mlađim ženama da za najbolji ishod koriste samo jedan embrij po IVF ciklusu.

Lijekovi za pojačavanje ovulacije izdaju se na recept i mogu nositi neke ozbiljne rizike, poput veće šanse za hiperstimulaciju jajnika ili izvanmaternične trudnoće.

Lijekovi i postupci poput IVF također su skupi i obično su rezervirani za parove kojima je dijagnosticirana neplodnost, navodi Healthline.

index.hr

KORISNI SAVJETI: Kako prepoznati pravi med?

Najtoksičnije osobine svakog horoskopskog znaka – NA OVO SE PRIPREMITE