in

Mrežama kruži mučna snimka iz staračkog doma u Splitu. Snimila je uposlenica

Iz dva izvora Index je dobio 56 sekundi dugu snimku korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici koju je, po svemu sudeći, napravio neko od osoblja. Na njoj stariji muškarac, i to, kako smo doznali, s brojnim ozbiljnim dijagnozama, leži u krevetu te viče i psuje. Snimka kruži i društvenim mrežama, a nastala je u istom Domu koji je sedmicama jedna od glavnih vijesti jer je koronavirus zarazio 68 njegovih korisnika. Preminulo ih je 18, no inspekcije dvaju ministarstava nisu utvrdile propuste.

 

Netko je snimao lice te ime i prezime starca u krevetu

 

Snimka započinje muškarčevim uzvikom. Kada ga ženski glas upozori da ne smije vikati, on odgovara da baš hoće. Pa opet pusti glas. Ona mu zaprijeti policijom i pita ga smije li se tako vikati u njegovu gradu, a on nastavlja vikati uz poruku: “Ko jebe policiju.”

Osoba s kojom razgovara snima mu lice te ime i prezime napisano na dnu kreveta. Ne iživljava se nad njim, zapravo razgovaraju prijateljski, čak i kada mu spominje policiju ne radi to prijeteći niti je on ozbiljno shvaća.

Ali gledanjem mučne snimke može se doznati dosta o njemu. Vidimo kako se zove, čujemo iz kojeg dalmatinskog grada potiče. Snimka je javno dostupna, što nikako ne bi smjela biti zbog muškarčeva stanja, a mi je ne objavljujemo iz etičkih razloga. Otkrivanje podataka snimljene osobe nije od javnog interesa, ali jest informacija da iz Doma izlaze ovakve snimke. Na temelju nje može se zaključiti kako je korona tek prvi i trenutno najveći problem u ovoj ustanovi te da neki njezini zaposlenici ne razumiju koncept zaštite privatnosti pacijenata.

PROČITAJTE  ŽIVI HOROR Pokušali da ubiju Anu Bekutu!

 

Strogo pridržavanje propisa

 

Helenu Bandalović, županovu povjerenicu za Dom za starije i nemoćne osobe u Splitu, pitali smo zna li kako je snimka nastala i dospjela u javnost.

“Obzirom da su na video snimci vidljivi lični podaci korisnika Doma, skrećemo pažnju svima koji su u posjedu iste na obavezu strogog pridržavanja zakona i propisa koji se odnose na zaštitu ličnih podataka, kao i na zaštitu prava pacijenata. Nadalje, izvješćujemo da je snimka očito nastala i distribuirana iz privatnih izvora i kao takva nema nikakve veze s Domom. Provodimo unutrašnji nadzor u ustanovi u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na povredu privatnosti našega korisnika. Napominjemo da se radi o staroj osobi, dementnoj i sa ostalim teškim zdravstvenim stanjima”, naglašava Bandalović i izražava nadu da snimku niko dobronamjeran neće pustiti u medije.

 

Razabiranje smjena

 

A je li utvrdila ko je autorica snimke?

“Nismo još na temelju glasa utvrdili, ne možete tek tako i razabrati smjene. Taj događaj nije baš najaktualniji u smislu dana jer se to može razabrati po krevetima, po smještaju i tako dalje”, odgovara Bandalović.

 

Pola uposlenika je kući

 

Zna li se kad je snimka nastala?

“E to vam isto tako ne mogu reći, treba razabrat smjene. Znate u čemu je problem? Svi uposlenici nisu sada na svome radnom mjestu. Pola ih je kući, neki od njih su i na bolovanju, čak i iz ove smjene, i dok nemate sve ljude na okupu u smislu nekakvog sastanka s užom strukom, sestrama i njegovateljicama da dobijete širu sliku, onda doista to nije moguće sada tek tako utvrditi i bilo koga optužiti”, izjavila je Bandalović.

PROČITAJTE  Kako da steknete privlačnu moć: Ovo će vam ispuniti svaku želju!

Autor: D. K.

Matica hrvatska optužila Maticu srpsku za “krađu” kulturne baštine

Ove ljubavne savjete ni po koju cijenu nemojte poslušati