in

Mrzila je pravila: Svi trenuci u kojima je princeza Diana prekršila kraljevski protokl

Princeza Diana jedna je od rijetkih pripadnica britanske kraljevske porodice koja je na brojne načine kršila kraljevski protokol, no uprkos svemu jedna je od najomiljenijih princeza u javnosti.

Princeza Diana bila je “princeza naroda” kako su je brojni nazivali, ljudi su je voljeli, a čak ni nakon rastave od princa Charlesa nisu promijenili mišljenje o njoj. Do danas je ostala jedna od najomiljenijiih članica britanske kraljevske porodice, a uprkos svom kratkom životu, ostavila je golemi trag u svijetu.

U avgustu 1997. godine poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu, a imala je tek 36 godina. Diana je često govorila kako se ne vodi kraljevskim pravilima, već svojim srcem, zbog čega je često upadala u nevolje. Često je kršila i kraljevski protokol, a prisjetili smo se nekoliko detalja koji su ostali upečatljivi.

Članovi kraljevske porodice inače daju izraditi poseban zaručnički prsten, no Diani se to nije svidjelo te je svoj sama izabrala – iz kataloga. U to je vrijeme imala 19 godina, a taj prsten je nosila i supruga njezinog starijeg sina, Kate Middleton. I na samome vjenčanju je prekršila protokol. Za razliku od generacija prije nje, Diana je sama napisala vjenčane zavjete. Umjesto da kaže kako će “slušati” princa Charlesa, udala se na svoj način. Isto su napravili William i Kate 30 godina nakon.

Princeza je prvo dijete dobila s 20 godina, a sama je odabrala imena za oba sina. Charles je htio da se William zove Arthur, a Harry Albert, no na kraju je bilo kako je ona htjela. Za razliku od ostatka kraljevskih mama, Diana je dojila oba sina.

PROČITAJTE  Hana Hadžiavdagić ima poruku za one što joj "ližu guzicu". Naravno, opet je nešto ljuta i ogorčena na svijet

Također, sinovi su s njom provodili praznike te su odlazili na kraljevska putovanja s roditeljima. Brojni kraljevski eksperti složili su se kako su William i Harry imali sreće što je Diana odlučila ponašati se kao prava mama, za razliku od prijašnjih kraljevskih generacija. Roditeljstvo joj je uvijek bilo na prvom mjestu, a zbog toga je ponekad zanemarivala i svoje kraljevske dužnosti.

 

Bila je modna ikona, nakon razvoda nije nestala

 

Na njezin zahtjev William je postao prvi nasljednik krune koji je išao u javni vrtić, a ne u privatni. Često je sa sinovima kršila kraljevski protokol jer je htjela da vide život izvan zidova kraljevske palače. U posjetu Disneyworldu čekali su red kao svi drugi ljudi, jeli su hamburgere u McDonald’s-u te su posjećivali bolnice i skloništa za beskućnike još kao dječaci.

Diana je obožavala modu te je često izlazila van okvira kraljevskog pravila odijevanja. Često je pokazivala svoje duge noge i nije se sramila kraćih haljina u javnosti. Brzo je postala modna ikona, a pazila je na svaki detalj. Ogrlicu koju je od kraljice dobila kao vjenčani poklon na službenom putovanju u Australiju nosila je poput tijare.

S medijima je razgovarala drugačije od ostalih članova porodice. Htjela je imati pod kontrolom novinare i paparazze koji su je stalno pratili te je htjela da se vidi njezina strana priče.

Za BBC je 1995. godine dala samostalni intervju koji je gledalo preko 21 milion Britanaca, a iako je kasnije navodno požalila, u javnosti se držala samouvjereno. Ispričala je sve o dugogodišnjoj vezi princa Charlesa i Camille Parker-Bowles te je priznala sve detalje o kojima se govorkalo godinama. O svom je braku pričala realno, bez dodavanja blistavih detalja, rekla je kako je bila zaljubljena u svoga supruga, no on ju je iznevjerio. Javno je progovorila i o bulimiji s kojom se borila te o mentalnim problemima koje je imala.

PROČITAJTE  Trikovi kako smiriti agresivno dijete

Nakon razvoda od princa Charlesa Diana nije nestala iz medija. Bila je u vezama s nekoliko muškaraca, uključujući i Dodija Al Fayeda, s kojim je bila na ljetovanju u Saint-Tropezu 1997. godine, nekoliko sedmica prije nego što je poginula. S njima je bio i njezin sin, princ William. Odbijala je formalnost, zbog čega su je voljeli brojni obožavatelji širom svijeta.

Bivša zvijezda filmova za odrasle Mia Khalifa skinula se gola pred zaručnikom na TikToku, njegova reakcija je urnebesna

Bizarni show za odrasle hit je na Netflixu: Jedan od najglupljih koji su prikazani na TV-u