in

Na ovaj način vas radnje nevidljivim taktikama tjeraju da trošite a da toga niste ni svjesni

Da li vam se desilo da odete u kupovinu zbog dvije stvari, a izađete s punom kesom?

Neki analitičari pominju “Costco effect”, koji označava psihološki efekat kojim se služe restorani i prodavnice, kako bi vas privukli da potrošite što više, a da toga u prvi mah niste svjesni.

Riječ je o takozvanim “okidačima kupovine”, koji prkose vašem isplaniranom budžetu i često vas dovode u minus ili produbljuju stanje na vašoj kreditnoj kartici. Ekspanzija šoping molova je dodatno doprinijela tome, budući da je kupac “zatočen” u jednom velikom prostoru, okružen brojnim izlozima i stvarima.

Možda vam ovo nikad ne bi palo na pamet, ali neke radnje postavljaju kante za smeće tik uz ulaz, jer prolaznici obično nose u rukama nešto što treba da bace. Kada uoče kantu, automatski se približavaju objektu, što ih navodi da ga posjete iako to možda nisu planirali.

Osim toga, stručnjaci za dizajn kažu da kupci vole “čiste izloge”, sa samo nekoliko komada odjeće, obuće, aksesoara. To ih asocira na luksuz i kvalitet. A onda kada su uspjeli da vas uvedu u radnju, kreće drugi dio “plana”, a to je da potrošite što više.

Tu nastupa termin “Traffic Flow”, što znači da je cilj prodavaca da se što duže, polako, krećete kroz radnju, kako biste uočili što više stvari. Oko 90 odsto kupaca će, kada uđe u radnju, skrenuti desno – suprotno od kazaljke na satu, a prodavnice koriste tu prednost i tome prilagođavaju svoj layout.

Osim toga, ako ste u šoping molu, objekti koji se nalaze s desne strane – možda su malo više u prednosti od onih prekoputa, jer većini ljudi pogled automatski pada na tu stranu. Trgovci vrlo pažljivo dizajniraju i svoje prolaze.

PROČITAJTE  Ovo su najškrtiji horoskopski znakovi! Vrlo su oprezni sa svojim finansijama i uvijek pametno troše

Ako su oni previše široki, kupac će brzo proći i uzeti samo ono što mu treba. Međutim, ako su uži – kretaće se sporije. Ali, ako su radnje toliko velike da ne mogu da naprave ovakav raspored u prostoru, onda se služe taktikom “big-box”, a reč je o postavkama sa stvarima na sred radnje.

Gde je kraj? Još jedna taktika kojom se prodavnice služe, jeste postavljanje primamljivih stvari i natpisa na kraj prolaza, tako da morate preći cijeli taj put kako biste došli do željenih artikala. Svima su nam dobro poznate i poklon kartice, kartice za skupljanje poena i ostalo.

Osim toga, važno im je da strateški namjeste proizvode, koji su tog dana ili mjeseca u prvom planu, ili koji su na akciji. Često mijenjanje rasporeda, posebno u velikim objektima, značajno je za prodaju jer ćete svaki put morati da prođete maltene kroz cijeli objekat da nađete ono što vam treba.

Autor: A. P.

DRAMA DOBILA NOVU DIMENZIJU I Veljko Ražnatović pozitivan na koronavirus!

Disneyland odlazi u zaborav? U Evropu stiže novi zabavni park koji slovi za najambiciozniji projekat!