in

Najbolji trikovi uz koje su ljudi prestali da grickaju nokte

Grickanje noktiju je ružna navika, nehigijenska i često bolna. Mnogi se od djetinjstva bore s njom, a svaki stres vrati ih na početnu poziciju. Ipak, postoje neki trikovi koji se preporučuju kao uspješni.

Grickanje noktiju u stresnim situacijama je, nažalost, impuls koji je jako teško zaustaviti, piše Cosmopolitan. Ali nije nemoguće – uz malo koncentracije i nekoliko dobrih trikova.

1. Lak neprijatnog ukusa

Grickanje noktiju za neke je jednostavno način da se umire. Ipak, neće biti tako umirujuće ako zagrizete nešto gorko ili ljuto, pa se za odvikavanje preporučuje lak za nokte gorkog ukusa. Neki čak stavljaju na nokte ljutu papriku ili mješaju esenciju bijelog luka u lak.

2. Pribor za manikir

Treba uvjek imati pri ruci pribor za manikir. Kad god dobijete potrebu da grickate nokte, počnite umjesto toga da ih oblikujete. Ako u torbi stalno imate grickalicu ili makazice, veća je vjerovatnoća da ćete ih malo skraćivati i oblikovati, nego grickati.

3. Dnevnik grickanja

Zvuči glupo, ali probajte samo jedan dan da pišete dnevnik grickanja noktiju: zabilježite tačno kada to radite, situaciju u kojoj se nalazite i emocije koje osjećate kada vam se grickaju nokti. To će vam pomoći da utvrdite neke psihološke aspekte koji stoje iza vaše navike, a prepoznavanje okidača je prvi korak ka odvikavanju.

4. Redovan manikir

Kad su nokti uredno njegovani i lijepo sređeni, to bi moglo da vas odvrati, jer postoji svijest da ste u njih uložili novac, vrijeme ili trud i da ne želite tek tako da ih uništite.

5. Grickajte nešto drugo

Ako ste tip osobe koja gricka nokte samo da bi nešto grickala, pokušajte da koristite žvake ili neke zdrave grickalice.

PROČITAJTE  Da li ste znali da postoji 8 verzija pisanja slova X i svaka otkriva detalje o vašoj ličnosti!

6. Rad sa stručnjakom

Nikakvi trikovi ne pomažu? Razmislite o radu s terapeutom koji je specijalizovan za promjene u ponašanju. On bi mogao da vam pomogne da utvrdite šta uzrokuje vaš nagon i zajedno s vama razradi rješenje za razbijanje navike.

7. Vizualizujte svoje željene nokte

Zamislite kako bi izgledali vaši savršeni nokti nakon nekog perioda bez grickanja. Zadržite tu sliku u glavi, mogla bi da vam pomogne da istrajete.

8. Rukavice

Ako ništa drugo ne uspije, uzmite par rukavica i nosite ih kako ne biste bili u iskušenju. Ovih dana to čak i neće čudno djelovati ljudima.

Autor: D. K.

Šokantna snimka: Otac postavio ljuljačku na balkonu, doveo dijete u smrtnu opasnost

Kako sredstva za ispiranje usta djeluju na koronavirus?