in

NAJJAČE ARMIJE BALKANA Ko ima najviše tenkova u regionu, a ko najmodernije oklopnjake

U našem regionu u aktivnoj upotrebi je 924 tenkova uglavnom naslijeđenih iz hladnog rata

U našem regionu u aktivnoj upotrebi je 924 tenkova uglavnom naslijeđenih iz hladnog rata.

Na prvom mjestu je Rumunija sa 400, a druga Srbija sa 212 oklopnjaka, navodi Military Balance u izvještaju za 2020.

Najozbiljnije planove modernizacije ima Mađarska koja je naručila nove tenkove Leopard 2A7.

Većinu od rumunskih 400 tenkova čine zastarjeli sovjetski T-55AM. Po brojnosti slijedi TR-85 sa 103 primjerka. To je modifikovani T-55 sa opremom proizvedenom osamdesetih godina prošlog vijeka kada se rumunska vojna industrija nalazila u teškom položaju.

Bukurešt u svojoj floti jedini ima tenkove modernizovane nakon hladnog rata. Riječ je o 54 oklopnjaka TR-85M1. Oni imaju savremene nišanske sprave, elektroniku i ojačani oklop.

Srbija je sa 212 tenkova na drugom mjestu u regionu. Ima 199 tenkova M-84 i M84A naslijeđenih iz flote JNA koji su dokazali svoje karakteristike u Zalivskom ratu i na Balkanu. Ovoliki broj oklopnjaka Srbiju čini ozbiljnom regionalnom tenkovskom silom, ali modernizacija i dalje nije na vidiku.

Vojska Srbije ima i četu sa 13 tenkova T-72. Pored velike vatrene moći oni nemaju savremenu opremu i zato se koriste za obuku.

Bugarska je na trećem mjestu sa 90 tenkova T-71M1 i M2. Oni su nasleđeni iz vremena Varšavskog ugovora. Ovi tenkovi inferiorniji su u odnosu na jugoslovenski M-84 jer nemaju sistem za upravljanje vatrom već nišansku spravu. Bugarska planira da modernizuje jednu četu T-72 i da u perspektivi nabavi nove tenkove.

Hrvatska ima 75 jugoslovenskih tenkova M-84 zarobljenih od JNA, Vojske Republike Srpske Krajine ili preuzetih iz fabrike u Slavonskom brodu. Oni su na istom nivou kao i tenkovi u naoružanju Srbije. Zagreb planira da modernizuje jednu četu tenkova.

PROČITAJTE  KAO DA JE SUDNJI DAN Stravično nevrijeme pogodilo Srbiju, padao grad veličine jabuke i raznosio sve pred sobom

Bosna i Hercegovina ima raznoliku tenkovsku silu. Čini je 13 tenkova M-84 naslijeđenih od JNA, odnosno Vojske Republike Srpske i 45 američkih M60A3 koji su donirani Armiji Federacije BiH krajem 90-ih godina. Uređaji oba tipa tenka su na sličnom tehnološkom nivou, ali je M60A3 komplikovan za održavanje zbog nedostatka i cijene rezervnih dijelova.

Mađarska je prema navodima Military Balance sada ima 44 T-72 iz vremena Varšavskog ugovora. Najveći dio flote donirala je Iraku 2005. godine (77 komada) ili prodala Češkoj 2014. (58 komada). Budimpešta je naručila 44 nova tenka Lepard 2A7 i zato prednjači po modernizaciji u regionu. Ove godine u tu zemlju stižu tenkovi Leopard 2A4 na kojima će se posade pripremati za nove Leoparde koji stižu 2023.

Sjeverna Makedonija ima 31 tenk T-72A nabavljenih u Ukrajini 2001. To je najnaprednija verzija T-72 u našem regionu, pravljena za Sovjetsku armiju, za razliku od izvozne verzije koju koristi Bugarska i Mađarska sa tanjim oklopom i slabijim borbenim karakteristikama

Najmanje tenkova u regionu ima Slovenija. U aktivnoj službi nalazi se 14 tenkova M-84 od ukupno 57 koji su preuzeti od JNA nakon povlačenja 1991. godine.

Crna Gora i Albanija nemaju tenkove u aktivnoj službi.

Autor: Mirza D.

Ako se ovo potvrdi mijenja se kompletna istorija Srba i Srbije: Ko je sahranjen u “Grobu 18”?

“Da li ćemo s puškom u ruci braniti svoj mali vrt, tikvice i patlidžane? Imam taj osjećaj da je došao kraj jednog svijeta koji smo znali…”: Mira Furlan o svijetu posle pandemije, Trampu, SAD…