in

Najmanje 17 mrtvih tokom pobune u zatvoru u Venezueli

U pobuni koja je izbila u zatvoru u Venezueli poginulo je najmanje 17 ljudi, a devet je ozlijeđeno, među njima upravnik kaznionice, navodi se u vojnom izvještaju koji je agencija France Presse dobila na uvid.

“Neredi” su izbili u zatvoru u Los Lianos a Guanareu, na zapadu, kada su zatvorenici “slomili sigurnosnu ogradu” oko zatvora “u pokušaju masovnog bijega”, navodi se u dokumentu.

Pritom je 17 osoba izgubilo život, a devet je ozlijeđeno, ali taj broj još može rasti, ističe se u vojnom izvještaju.

 

Sukob još traje

 

Osoblje zatvora, koji čuva vojska, pokušalo je pregovarati s vođom pobunjenika. No zatvorenici su ih žestoko napali ranivši upravitelja kaznionice “u rame oštrim predmetom”.

“Sukob još traje”, rekla je za AFP Carolina Giron iz Venezuelskog zatvorskog opservatorija, nevladine organizacije koja brani prava zatvorenika. Po njezinom mišljenju, zatvorenici su se pobunili jer su žrtve nasilja i jer im se “uskraćuju posjete te nemaju hljeba ni vode”.

Oko 2500 zatvorenika nagurano je u ustanovu koja ima kapacitet 750 mjesta, rekla je.

Zbog pandemije koronavirusa koja hara Venezuelom posjete porodice i prijatelja su prekinute. Upravo zahvaljujući tim posjetama oni su uglavnom dobivali hranu i lijekove. Opservatorij navodi da je lani iza rešetaka umrlo 97 zatvorenika, od kojih 70 posto od bolesti kao što je tuberkuloza, zbog nestašice lijekova i liječničke pomoći.

Venezuelske vlasti tvrde da u zatvorima u toj zemlji nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom.

Autor: D. K.

Moglo bi vas prilično iznenaditi koje to stvari psi mogu osjetiti kod ljudi!

Koronavirus se pojavio na njemačkom kruzeru: 2900 pomoraca u karantinu