in

Nakon 50 dana napuljski pizzajoli ponovno prave pizze

Napulj bez pizze je nezamisliv, no unatoč tomu već nekoliko sedmica zaredom stanovnici toga italijanskog grada morali su izdržati u karantinu bez omiljenog im obroka.

U ponedjeljak su, nakon otprilike sedam sedmica strogih mjera ograničenja izlazaka i okupljanja na otvorenom, pizzajoli konačno dobili dopuštenje da ponovno zapale svoje peći na drva, iako samo za isporuku.

Zatvaranje pizzerija bilo je posebno bolno za stanovnike Napulja, grada koji slovi kao rodno mjesto pizze, jela što ga je UNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne baštine.

“Povratak pizzajola na radna mjesta važan je psihološki faktor za nas. No dopuštenje za isporuku pizza financijski nam baš i ne ide na ruku”, kaže predsjednik napuljske udruge pizzajola Antonio Pace.

Od 500 gradskih pizzerija, u ponedjeljak ih se otvorilo dvjestotinjak.

“Nadamo se da će ljudi uskoro početi dolaziti po pizze. Zašto je normalno čekati u redu ispred supermarketa, a ne i ispred pizzerije? Čak ni u ratno doba peći za pizzu na drva nisu bile hladne puna dva mjeseca”, kazao je gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris.

Vlada u Rimu ranije je najavila da će se restorani i barovi u Italiji ponovno otvoriti tek u junu, zbog čega vlasnici pizzerija dodatno strahuju od financijske propasti.

Autor: Dado K.

Danas će pored Zemlje projuriti ogroman asteroid

Umrla je zvijezda filmova Pijev život i Milioner s ulice