in

Nakon Amerike, žarište koronavirusa se izgleda seli u državu sa više od 200 miliona stanovnika

Dok se dijelovi Sjedinjenih Američkih Država i Evrope kreću ka postepenom ublažavanju mjera socijalne distancie i ponovnom pokretanju određenih ekonomskih sektora, najveća država Latinske Amerike mogla bi postati novo žarište koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici u Rio de Janeiru i drugim gradovima Brazila upozorili su na pretrpane bolnice, mrtvačnice i groblja, dok se počelo s prikupljanjem tijela žrtava COVID-19 koje su preminule kod kuće, prenosi Anadolija.

Brazil je u utorak potvrdio 4.674 smrtnih slučajeva do sada, kao i 68.188 zaraženih. Međutim, vjeruje se da su prave brojke veće, s obzirom na mali broj testiranja te pacijenata koji nisu bili hospitalizovani.

Opstanak autohtonih zajednica u brazilskoj, kolumbijskoj i peruanskoj Amazoniji je doveden u pitanje.

Leticia, glavni grad kolumbijske Amazonije, ima 40 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su dvije osobe preminule od posljedica.

Jesus Galdino Cedeno, guverner kolumbijskog departmana Amazonas rekao je da najavljena pomoć Vlade još nije stigla i izrazio je zabrinutost zbog potvrđenih slučajeva u obližnjim brazilskim i peruanskim gradovima, čime se dodatno povećava rizik s kojim su suočeni uglavnom domorodački stanovnici. Medicinsku njegu pružaju samo dvije bolnice, koje zajedno imaju 111 kreveta za intenzivnu njegu.

Manaus, brazilski grad u Amazonu, sa 1,8 miliona stanovnika, zabilježio je 833 slučaja oboljenja COVID-19 i 304 preminulih, uključujući 41 osoba koja je umrla kod kuće.

Peruanski predsjednik Martin Vizcarra početkom ove sedmice produžio je vanredno stanje do 10. maja nakon porasta broja slučajeva COVID-19. Broj smrtnih slučajeva u Peruu iznosi 782, a slučajeva zaraze koronavirusom 28.699.

U Argentini su potvrđena 4.003 slučaja oboljenja COVID-19 i 197 smrtnih slučajeva. Ekvador je u utorak prijavio 24.258 pozitivnih na koronavirus i 871 preminulu osobu. U Meksiku je istog dana potvrđeno ukupno 15.529 slučajeva zaraze do sada i 1.434 preminulih od posljedica.

PROČITAJTE  Umro mlađi brat predsjednika Donalda Trampa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 215.400 ljudi, a potvrđeno je preko 3.090.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 920.000 ljudi.

Stiže drugi val: Procjene su da ima do 20 posto više zaraženih

Kinezi objavili na koji se način može uništiti koronavirus, ali ovo nisu dobre vijesti