in

Nakon tri mjeseca stigli prvi turisti u Španiju

German tourists arrive at the beach of Palma de Mallorca, Spain, Monday, June 15, 2020. Borders opened up across Europe on Monday after three months of coronavirus closures that began chaotically in March. But many restrictions persist, it's unclear how keen Europeans will be to travel this summer and the continent is still closed to Americans, Asians and other international tourists. (AP Photo/Joan Mateu)

U Španiju su stigli prvi turisti nakon tri mjeseca jer je vlada dopustila dolazak strancima na Balearske otoke, no ostatak zemlje ostaje zatvoren zbog koronavirusa.

Turizam u Španiji bio je zabranjen od proglašenja vanrednog stanja 14. marta.

Balearski otoci smješteni u Sredozemnom moru – Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera i Cabrera – tradicionalno su ljetovalište gostiju iz Njemačke. Španska vlada otvorila je zračne linije između Njemačke i Balearskih otoka kako bi spasila hiljade radnih mjesta na tim otocima.

 

Prvi avion iz Njemačke sletio u Mallorcu

 

Na aerodrom Palma de Mallorca u ponedjeljak je sletio prvi avion iz Düsseldorfa sa 180 putnika.

„Svi su bili sretni u avionu“, rekla je novinarima Kersten, Njemica koja ima kuću pored mjesta Manacor na Mallorci. Mnogi putnici došli su u sklopu aranžmana kupljenog kod turističke agencije TUI koji uključuje let i hotel.

„Uživat ćemo u mirnim praznicima. Volimo ovaj otok te obično dolazimo nekoliko puta godišnje“, rekao je Georg koji je na Mallorcu sletio sa suprugom.

Ove sedmice bi trebalo sletjeti 7 aviona, šest na Mallorcu i jedan na Ibizu, s oko 1500 putnika.

Španska vlada je poručila kako će 21. juna otvoriti granice za putnike iz zemalja Evropske unije, a ovaj pilot program na Balearskim otocima vrijedi samo za goste iz Njemačke.

 

Hiljade u Španiji ostale bez posla

 

Španija je jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom u Evropi pa su stroge mjere uvedene u cilju suzbijanja zaraze. Zemlju je lani posjetilo više od 80 miliona turista, u rekordnoj godini, no sada su hoteli zatvoreni, a plaže puste.

Turizam sudjeluje s 12 posto u španjolskom BDP-u, a hiljade radnika su otpuštene te čekaju povratak na posao.

PROČITAJTE  Svijet sve zatvara, u Wuhanu se otvaraju disko klubovi. Maska? Ma nema je ni na vidiku...

Glasnogovornik nautičkog turizma na Balearskim otocima rekao je 23. maja kako gube inostrane goste koji s jedrilicama odlaze u Hrvatsku gdje nema strogih mjera za suzbijanje koronavirusa.

„Zovu nas kako bi otkazali ili odgodili rezervacije do iduće godine. Šteta je brutalna. Potpuno smo paralizirani“, rekao je tada José María Jimenez, glasnogovornik kompanija koje iznajmljuju jedrilice, za novine El Mundo.

Na Balearskim otocima je registrirano oko 350 kompanija usmjerenih na tržište srednje Evrope.

Autor: D. K.

Istraživači ustanovili da u našoj galaksiji postoje deseci aktivnih civilizacija!?

Trumpov bivši savjetnik objavljuje knjigu memoara: Navodno sadrži tajne informacije