in

Namirnice koje mogu naškoditi vašim kućnim ljubimcima

Postoje neke namirnice koje ne biste trebali davati svojim ljubimcima.

Ljudi svoje kućne ljubimce često smatraju članovima porodice, no ne smiju zaboraviti da su njihove potrebe drugačije od ljudskih, ali da im je itekako potrebna različita vrsta hrane. Postoje neke namirnice koje ne biste trebali davati svojim ljubimcima.

 

Iako nije otrovno davati pseću hranu mačkama i obrnuto, trebate znati da mačija hrana sadrži viši nivo proteina i kalorija. Dok psi trebaju ishranu koja je bogata vlaknima. Hrana za mačke također se sastoji od visokog nivoa taurina.

 

Psi i mačke trebali bi izbjegavati grah. Glavni problem konzerviranog graha je u tome što sadrži konzervanse i so koji su opasni za kućne ljubimce. Naprimjer pola šoljice konzerviranog graha sadrži od 400 do 500 miligrama natrija, ali tolerancija natrija kod mački i pasa je vrlo niska.

 

Najveći ljubitelji tune su mačke, ali čak je i psi ponekad mogu smatrati poslasticom. Čak i ako vaša mačka to zahtijeva, ne biste je trebali hraniti konzerviranom tunjevinom, jer ona može sadržavati živu koja može biti otrovna za vašu mačku, ali i psa.

 

Psi obično vole maslac od kikirikija i on im dođe kao poslastica. Ali neki proizvođači u njega dodaju ksilitol koji je toksičan za kućne ljubimce. Ksilitol je zaslađivač koji se koristi umjesto šećera, jer sadrži manje kalorija. Ksilitol može izazvati zatajenje jetre kod kućnih ljubimaca.

 

Sirovo tijesto za hljeb koje sadrži kvasac može dovesti do trovanja kod pasa.

 

Trebalo bi izbjegavati davati velike količine mlijeka psima i mačkama. Ovaj proizvod sadrži masnoće koje mogu dovesti do pretilosti. Osim toga, davanje pune zdjelice mlijeka psima i mačkama može dovesti do proljeva, uznemirenog želuca i povraćanja. I nemojte zaboraviti da su oni poput nas i mogu biti netolerantni na laktozu.

PROČITAJTE  Beba se igrala u krevetiću, mama je upozorila da spava pa snimila komičnu reakciju

 

Bademi uglavnom nisu zabranjeni, ali postoje neki rizici ukoliko ih dajete svojim ljubimcima. Konzumacija velike količine badema dnevno kod kućnih ljubimaca može uzrokovati želučane tegobe, pretilost i pankreatitis. Simptomi mogu uključivati ​​povraćanje, nadimanje i proljev.

 

Citruse također nemojte davati svojim mačkama.

Autor: Z. K.

„Draga djevojčice u zelenom kupaćem kostimu…” – pismo koje je postalo hit na internetu

Obratite pažnju: Ovaj simptom korone može se javiti prije svih