in

Naučnici dokazali da ozon neutrališe čestice koronavirusa!

Naučnici sa Univerziteta Fudžita rekli su na konferenciji da su dokazali da ozon u koncentracijama od 0,05 do 0,1 ppm, nivo koji se smatra neškodljivima za ljude, može da uništi virus

Japanski naučnici saopćili su da niske koncentracije ozona mogu da neutrališu čestice koronavirusa, što bi moglo da bude od koristiti bolnicama za dezinfekciji prostorija.

Naučnici sa Univerziteta Fudžita rekli su na konferenciji da su dokazali da ozon u koncentracijama od 0,05 do 0,1 ppm, nivo koji se smatra neškodljivima za ljude, može da uništi virus. U eksperimentu je korišten generator ozona u zatvorenoj komori sa uzorkom koronavirusa. Potentnost virusa pala je za više od 90 odsto kada je bio izložen niskom nivou ozona 10 sati.

– Prenos novog koronavirusa može da se smanji kontinuiranim tretmanom ozonom niske koncentracije, čak i u okruženju u kojm su prisutni ljudi, korištenjem ove vrste sistema – rekao je Takajuki Murata, naučnik koji je vodio ovo istraživanje i dodao:

– Otkrili smo da je to posebno djelotvorno u uslovima visoke vlage.

Poznato je da ozon, vrsta molekula kiseonika, eliminiše mnoge patogene, a raniji eksperimenti su pokazali da su visoke koncentracije (1-6 ppm), djelotvorne protiv koronavirusa, ali su potencijalno otrovne za ljude.

Nedavna studija Tehnološkog instituta u Džordžiji pokazala je da ozon može da bude djelotvoran za dezinfekciju zaštitnih odela, naočara i druge zaštitne medicinske opreme. Univerzitetska bolnica Fudžita postavila je generatore ozona kako bi se smanjila zaraza u čekaonicama i bolesničkim sobama.

Autor: A. P.

Suprug preminule porodilje: Pitao sam ih da li mi je žena živa, kada su rekli “ne”, poludio sam

Fotografija duha postala viralna: Čovjek koji je svjedočio prizoru i danas ima traume!