in

Naučnici otkrili zašto COVID različito napada muškarce i žene

Nova studija, objavljena u žurnalu Nature, navodi da 60 posto žrtava COVID-a čine muškarci

Od početka pandemije, jasno je da muškarci, pogotovo stariji, češće od žena obolijevaju od infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-2.

Nova studija, objavljena u žurnalu Nature, navodi da 60 posto žrtava COVID-a čine muškarci.

Autorica ovog istraživanja, Akiko Iwasaki, profesorica s Yale Univerziteta, navodi da su otkrili kako muškarci i žene razvijaju različit imuni odgovor na COVID.

Iwasaki, ekspertkinja za pitanja imuniteta, navodi da je upravo to odgovor na pitanje zašto muškarci umiru više od COVID-a.

Istraživači su, kako se navodi, prikupljali uzorke krvi, pljuvačke i briseve nosa od zaraženih osoba, te su posmatrali njihov imuni odgovor na COVID.

Ono što su otkrili jeste da žene stvaraju izrazito robustan imuni odgovor na COVID, koji uključuje T limfocite, vrste bijelih krvnih ćelija koje prepoznaju viruse u našem organizmu i eliminiraju ih. Kako su naučnici otkrili, ovo je slučaj čak i kod starijih žena.

S druge strane, muškarci, pogotovo oni stariji, imaju slabu aktivnost T ćelija – što su stariji, to je imuni odgovor slabiji. Također, muškarci proizvode puno više citokina, antiupalnih proteina koji su drugi dio prirodne imunološke odbrane u našem tijelu.

Naime, brojni teški slučajevi COVID-a povezuju se s onim što znamo kao “citokinsku oluju”, što je proces u kojem naš imuni sistem u slučaju infekcije djeluje i više nego što treba, što je vrlo štetno za organizam u ovom slučaju, te smrtonosno. Ovdje treba naglasiti da su, kako je studija otkrila, i muškarci i žene koji su imali visok procenat citokina u tijelu imali izuzetno teške, pa i smrtonosne oblike bolesti.

Autori ističu da rezultati studije sugeriraju da muškarci i žene trebaju dobivati različite tretmane.

PROČITAJTE  Španija: Organizovan koncert za 5.000 ljudi bez socijalne distance

Kod muškaraca, ističe Iwasaki, trebali bismo vakcinama povećavati odgovor T ćelija, dok bi ženama trebalo davati tretman da se smanji citokinski odgovor u tijelu.

Ipak, ovo istraživanje treba uzeti dijelom i s rezervom, jer je broj ispitanika bio relativno mali (njih 98), a prosjek godina je također bio visok (oko 60 godina).

Autor: Krtice.net

Oglasili se roditelji koji su ošišali kćerku zbog veze sa Srbinom: Nevjerovatno je šta su poručili

UNICEF: Trećina djece u svijetu nije imala pristup online nastavi