in

Naučnici: Zemlja je na vrhuncu masovnog izumiranja

Izravnavanje krive brzog propadanja i uništenja prirode zahtijeva agresivno rješavanje problema na više frontova odjednom, upozoravaju naučnici

Da bi se, na primjer, spriječilo izumiranje lavova i polarnih medvjeda i da bi se zaustavilo uništenje prašuma, potreban je zahtjevan višenamjenski plan kojim će se “zaštititi sigurnosna mreža” svijeta prirode.

-Nije dovoljno imati samo ambiciozan cilj borbe protiv izumiranja vrsta ako nemamo jednako ambiciozan cilj za ekosisteme i genetsku raznolikost – rekao je zoolog Piero Visconti, znanstvenik Međunarodnog instituta za primijenjenu analizu u Beču.

Vrste nestaju hiljadu puta brže od normalne stope
Planeta je na vrhuncu masovnog izumiranja jer vrste nestaju sto do hiljadu puta brže od normalne stope, slaže se većina naučnika.

UN-ov znanstveni panel o bioraznolikosti u dramatičnom je izvještaju prošle godine upozorio da je milion vrsta suočeno s izumiranjem, uglavnom zbog gubitka staništa i prekomjerne eksploatacije, a za to su odgovorni ljudi.

Niz ciljeva koje je isto UN-ovo tijelo usvojilo prije 10 godina, a trebali su biti ispunjeni do sada, potpuno je propušteno. U međuvremenu je, unatoč širokom spektru mjera, propadanje okoliša nastavljeno.

Prošle je godine svakih šest sekundi uništena površina prašuma veličine fudbalskog igrališta ili ukupno oko 38.000 četvornih kilometara, pokazali su satelitski podaci. Otprilike jednake površine uništavale su se i prethodnih godina.

Prošli je mjesec Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) objavila da su se populacije životinja, ptica, riba i biljaka od 1970. godine smanjile za gotovo 70 posto.

-Mi ne uspijevamo zaštititi raznolikost života za Zemlji – rekao je Johan Rockstrom, direktor Instituta za istraživanje klimatskih utjecaja sa sjedištem u Potsdamu. -I ne uspijevamo osigurati stabilan planet za buduće generacije – dodao je.

Većina stručnjaka smatra da je samit COP15 koji bi se trebao održati iduće godine “sad ili nikad” trenutak za zaustavljanje uništavanja prirode.

PROČITAJTE  Samo u BiH: Na OLX.ba možete kupiti vakcinu za 99 KM

-Svi dokazi upućuju na to da je 2030. krajnji i ključni rok za definiranje ambicioznih i stvarnih ciljeva – rekla je suautorica izvješća Yunne Jai Shin, naučnica Istraživačkog razvojnog instituta u Marseilleu.

(index.hr)

Autor: Z. K.

Emina odbrusila turskim novinarima na pitanje o Mustafi

Ceca sa prijom i snajkom Bogdanom na Kipru: Uživaju za sve pare, tu je i mali Željko!