in

Ne govore to samo kada su nezainteresovane: Žene su češće žrtve umora nego muškarci

U nekim trenucima života svi mi patimo od neobjašnjivog umora

U nekim trenucima života svi mi patimo od neobjašnjivog umora. Stručnjaci smatraju da je umor posljedica složenih procesa u nervnom sistemu, mozgu, kičmenoj moždini i živcima.

Osim toga, nezdrav način života koji podrazumijeva prehranu siromašnu vitaminima, nekretanje i preopterećenost poslom, dovodi do toga da se mnogi ljudi osjećaju iscrpljeno, malaksalo i bezvoljno.

Istraživanja konstantno pokazuju da su žene sklonije kraćim intervalima umora, ali i da imaju čak četiri puta veći rizik od nastanka hroničnog umora. Naučnici još uvijek nisu sigurni zašto je to tako, ali vjeruju da je u pitanju osjetljivija hormonalna ravnoteža koja se može mijenjati iz sedmice u sedmicu.

Spojevi kao što su nikotin ili kofein mogu uzrokovati umor. Također vas neki lijekovi mogu učiniti umornima. Najčešće su to antihistaminici, steroidi, lijekovi protiv bolova i visokog krvnog pritiska.

Iako vam se možda ne čini tako, tjelovježba će vas izmoriti, ali će ublažiti hroničan umor. Stoga, kombinirajte aerobne vježbe i vježbe snage. Što češće budite u pokretu, a najmanje 30 minuta dnevno šetajte laganim tempom.

Autor: E. S.

Teodora Džehverović smuvala Đokovića: Zajedno su već 4 mjeseca

Dvije djevojke se tako krvnički potukle da su porazbijale 6 automobila. Šok je uslijedio tek kad su otkrili ko su one