in

Ne znate kako odgojiti sretno dijete? Kopirajte danski obrazovni sistem

Ako se pitate što možete učiniti da vaše dijete izraste u sretnu osobu, možda biste trebali istražiti danski obrazovni sistem. Naime, od 1993. godine Danci u školama djecu podučavaju empatiji. To za njih nije novost, ali 2020. mnogi roditelji u drugim zemljama trude se djecu naučiti toj važnoj vještini

Još u vrtićkoj dobi mali Danci uče o emocijama, kako artikulirati svoje osjećaje i pomoći vršnjacima.

 

U knjizi The Danish Way of Parenting Ibena Sandahla i Jessica Alexander tvrde da Danci odgajaju empatičnu, sposobnu djecu koja izrastaju u samopouzdane i sretne odrasle osobe.

 

Posljednjih sedam godina zaredom Danska se svrstava među najsretnije nacije na svijetu. Možda je način na koji odgajaju svoju djecu razlog.

 

Danski studenti sudjeluju u programu Korak po korak. Učenicima se pokazuju kartice na kojima se nalaze djeca koja proživljavaju različite emocije, poput tuge, bijesa i sreće. Od učenika se traži ne samo da identificiraju emociju već da objasne što ona znači. Uče kako interpretirati tuđe osjećaje i kako se oni u istoj situaciji osjećaju. Danski učenici ne prosuđuju osjećaje. Jednostavno ih prepoznaju i poštuju.

 

Studenti također sudjeluju u programu CAT-kit koji se fokusira na prepoznavanje i artikuliranje osjećaja. Izvorno je zamišljen kao alat za djecu iz spektra autizma, a preuzeli su ga odgajatelji i roditelji širom svijeta. Koristi vizualne slike kako bi učenicima pomogao naučiti kako imenovati vlastite misli i osjećaje.

 

Jessica Alexander, jedna od koautorica knjige The Danish Way of Parenting, objašnjava: -Cilj je da djeca vide da svi imaju pozitivne kvalitete i da se međusobno podržavaju u svojim naporima da dosegnu sljedeću razinu. Ovaj sustav potiče suradnju, timski rad i poštovanje.-

 

Još jedan program koji danske škole koriste potječe od The Mary Foundation, a slijede ga od 2007. godine. Riječ je o programu borbe protiv nasilja kojem se podučavaju djeca nižeg uzrasta. Potiče ih se na veću brigu jednih prema drugima.

PROČITAJTE  Ovo su poznate ličnosti koje su se odrekle svoje djece!

 

Sve navedeno za djecu u Danskoj nije samo jednokratna lekcija. Učenici uče o empatiji, dobroti i poštovanju od trenutka ulaska u predškolski sustav. Danski učitelji jednako naglašavaju važnost akademskih znanja, kao i emocija.

 

(index.hr)

Evo šta znači posljednji broj u donjem desnom uglu vaših dokumenata

Žena koja je ostala bez dojki zbog raka i slikala se gola je definicija hrabrosti