in

“NEĆEŠ SE UDATI ZA HRIŠĆANINA” Zbog zabranjene ljubavi Srbina i devojke iz BiH nastao opšti HAOS, o njima priča cijela Francuska 

“Ošišana i pretučena jer “voli hrišćanina”. Duboko sam šokiran aktom toruture nad ovom mladom djevojkom od 17 godina. Četvero koji su u to umiješani odvedni su u pritvor. Ovakavo varvarstvo zahtjeva najstrože kazne”. 

 

 Tim riječima obratio se ministar unutrašnjih poslova Žerald Deramnen poslije porodičnog nasilja u muslimanskoj porodici iz Bosne u francuskom mjestu Bezanson, kada su se otac, majka, stric i strina iživljavali nad djevojkom koja se zabavlja sa Srbinom. 

  

Ovaj nemili događaj izazvao je ogromno interesovanje francuske javnosti i reakcija zvaničnika svih političkih boja. Tako je twitom reagovala i Marlen Skijapa, delegirani ministar za građanstvo. 

  

– Nasilje, ponižavanje, mučenje pa čak i šišanje! Sram bilo te roditelje, tog groznog strica! Za ova djela moraju da budu osuđeni. Podrška ovoj mladoj djevojci. Njenoj slobodi. Njenom integritetu. Njenom dostojanstvu. I hvala njenom momku koji je omogućio da bude spašena – napisala je ministarka. 

  

Užasnuta je i gradonačelnica Bezansona An Vinjo. 

  

– Ovaj grozni čin nepodnošljivog nasilja mora da se osudi sa velikom odlučnošću. Netoleranciji koju su pokazali članovi ove porodice prema izboru svoje kćerke nema mjesta u našoj republici. 

  

Reagovao je čak i Pjer Moskovisi predsjednik Revizorskog suda, bivši evropski komesar i francuski ministar. 

  

– Sedamnaestogodišnjakinja pretučena i obrijana jer voli hrišćanina! Taj čin mučenja i ponižavanja je grozan, nazadan i nepodnošljiv. Mora biti propisno kažnjen – poručio je Moskovisi. 

  

Cijela Francuska digla se na noge u osudi ovog stravičnog čina. Prvi je vijest o ovome objavio regionalni list “Est repibliken“, a usljedilo je veliko interesovanje medija u gradu sa stotinak hiljada duša u blizini granice sa Švajcarskom svi su šokirani onim što se dogodilo prethodnih dana. 

  

Do napada na devojku je došlo u ponedjeljak, 17. avgusta, u porodici koja se iz BiH u Francusku doselila prije nešto više od dvije godine. Prije nekoliko mjeseci ona je počela da se zabavlja sa dvadesetogodišnjim Srbinom koji živi u istoj zgradi u Bezansonu. 

  

Zamjenik državnog tužioca iz ovog grada Margaret Parijeti ističe da se dvije porodice poznaju i da nije bilo problema sve dok dvoje mladih nisu počeli da govore o vjenčanju. 

  

– Mi smo muslimani, nećeš se udati za hrišćanina – prenijela je Parijeti riječi roditelja koje su tada uputili svojoj kćerki. 

  

Majka i otac su joj tada oduzeli telefon i zabranili joj da se viđa sa mladićem. Spriječeni u ljubavi dvoje mladih se odlučilo na kratkotrajni bijeg, otišli su van grada na četiri dana, sve vrijeme održavajući kontakt sa porodicama. Željeli su da na taj način pokažu koliko je njihova ljubav jaka – izjavila je tužiteljka Parijeti. 

  

Mladi Srbin je tokom odsustva na svom telefonu dobijao prijetnje od nesuđene tazbine. Kada su se vratili oboje su se sklonili u stan njegovih roditelja. 

  

Onda su krenuli da stižu “pomirljivije” poruke djevojčine majke pa su dvoje zaljubljenih odlučili da se pojave na vratima muslimanske porodice zajedno sa mladićevim roditeljima. 

  

Vrlo brzo situacija je izmakla kontroli. Zamjenica tužioca je prenijela da je prvi šamar devojci udarila majka, a potom je došlo do eskalacije nasilja. Odvukli su je u sobu udarajući je. Otac je tražio od svog brata da je ošiša mašinicom što je ovaj i uradio. 

  

– A imala je kosu dugu 60 centimetra – prenijela je Margaret Parijeti detalje ovog gnusnog čina. 

  

Na svjedočenju mladićevi roditelji su istakli da se nisu usudili da intervenišu jer nisu bili u svom stanu, ali da su svog sina odmah poslali da obavijesti policiju. 

  

Roditelji su najprije pokušali da je sakriju, ali je policija pronašla. Odmah je prebačena u hitnu pomoć. Devojka ima slomljeno rebro i hematome po celom tijelu, uključujući i za uha što ukazuje na to da su je vukli i čupali za kosu. Ljekar joj je prepisao dvije sedmice mirovanja. 

  

Odbijeni za azil 

Muslimanska porodica je tražila azil u Francuskoj i odbijena je u decembru prošle godine. Imali su rok dvije nedelje da napuste zemlju. U februaru su tražili pomoć za povratak u BiH, a u međuvremenu čekaju otvaranje granice zbog pandemije. Sada ih najprije čeka suđenje u Francuskoj. 

  

Suđenje u oktobru 

PROČITAJTE  "New age četnici" oskrnavili mural posvećen Đorđu Balaševiću

Četvero nasilnika odmah je privedeno, a u četvrtak su izvedeni pred sudiju koji im je odredio nadzor. Prema riječima tužilaštva suđenje će biti održano u oktobru. biće im suđenje za grupno nasilje nad maloljetnim licem. Roditelji će odgovarati zbog toga što su svoju kćerku tukli od dolaska iz Bosne. Istovremeno, zabranjeno im je da se približavaju djevojci koja se sada nalazi pod sudskom zaštitom. 

 

Autor: Z. K.

Trik s upaljačem kojim možete da provjerite svoju masku 

Otkriveno zašto zapravo zaraženi koronom gube njuh: ‘Ovo bi nas moglo dovesti i do lijeka!‘