in

Nema kraja TikTok bizarnostima: Stomatolozi zgroženi najnovijim trendom

Stomatolozi su upozorili ljude da bi mogli završiti s “nepovratnom štetom” nakon što su se TikTokom krenule širiti snimke ljudi koji međuprostor između zuba čiste vlasima kose.

Iako je zubni konac važan dio oralne higijene i treba ga redovito koristiti, na kraju biste mogli učiniti više štete nego koristi ako ne koristite prave “alate”, navodi The Sun.

Podijelivši trenutak iz noćnog izlaska, jedna je žena napisala: “Kad ste u klubu i nemate zubni konac, samo koristite kosu.” Na istoj snimci se vidi kako je žena raskrvarila zubno meso, ali i dalje nastavlja koristiti vlasi kose kako bi očistila zube.

Druga korisnica TikToka je također isprobala isti trik te zaključila kako je “nitko ne može uvjeriti da ovaj trik nije genijalan”.

@unusualbeaut

This hair trick is amazing – u can’t tell me otherwise #foryoupage #floss #hair #subfloss #lifehackvideo #girls #diy #lol #foodinteeth

♬ human – Christina Perri

Sudeći prema komentarima korisnika ove društvene mreže, mnogo je onih koji prakticiraju ovaj “trik”, a stomatolozi ne skrivaju da ih ta spoznaja zgražava. Zato upozoravaju da bi to moglo oštetiti vaše zube, a stomatološka stručnjakinja i osnivačica RW Perio Reena Wadia rekla je da biste na kraju mogli nanijeti “traumu” ustima.
“Neupotreba pravih alata može prouzročiti traumu i dovesti do nepovratne štete; mislim na stvari poput kose, špagice, vilice, papira”, objasnila je.

Najbolji alati za upotrebu su interdentalne četkice. One su posebno dizajnirane za čišćenje naslaga i bakterija između zuba.

“I konac je sjajan, ali konac bih koristila samo ako mi interdentalne četkice ne odgovaraju”, zaključila je.

Index.hr

DA LI ĆE PREŽIVJETI VEZU NA DALJINU: Teodora i Nino još ne žive zajedno, sve zavisi od OVOGA

NOVO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: U Visokom pronađena poljoprivredna vila stara 1.500 godina