in

Neuobičajeno toplo vrijeme zadržava se mjesecima u Sibiru: Alarmantan znak za naučnike

Dugotrajno neuobičajeno toplo vrijeme u Sibiru alarmantan je znak, smatraju klimatski znanstvenici.

Površinske temperature u Sibiru bile su u maju 10 stepeni Celzija više od prosjeka pa je prošli mjesec u ovoj prostranoj ruskoj regiji bio najtopliji otkako su mjerenja započela 1979. godine, pokazuju podaci Copernicus Climate Change Service (C3S), programa povezanog s Evropskom komisijom.

Toplo vrijeme u Sibiru poklopilo se s najtoplijim majem u historiji, pokazuju podaci C3S-a.

Prema klimatologu Martinu Stendelu temperaturna odstupanja na sjeverozapadu Sibira u maju dogodila bi se samo jednom u 100.000 godina kad ne bi bilo klimatskih promjena, piše CNN. No nije samo maj bio topliji nego inače u Sibiru, cijela regija imala je period natprosječno visokih temperatura zraka tokom zime i proljeća, a posebno toplo bilo je od januara, otkriva C3S.

„Nema sumnje da je to alarmantan znak“, kaže Freja Vamborg, viša znanstvenica C3S-a.

Sibir obično prolazi kroz velike temperaturne razlike od mjeseca do mjeseca i godine do godine i već je prethodnih godina bilo mjeseci u kojima su temperaturne anomalije bile veće od ovih u posljednjih šest mjeseci, iznosi C3S. No nije uobičajeno vidjeti tako natprosječno visoke temperature toliko mjeseci zaredom.

 

Najtoplija zima u 140 godina

 

Iako se cijela Zemlja zagrijava, porast temperature ne događa se ravnomjerno po cijelom planetu, ističe Vamborg za CNN. Ona kaže da se zapadni Sibir izdvaja kao regija koja iskazuje snažniji trend viših temperatura i većih varijacija. Znanstvenici smatraju da se arktička regija prosječno zagrijava dvostruko brže od ostatka planeta, što je posljedica globalnog zagrijavanja, piše CNN.

Rusija je zabilježila svoju najtopliju zimu u 140-godišnjoj historiji meteoroloških posmatranja, objavio je državni Hidrometeorološki centar Rusije početkom ove godine. Čini se da toplije temperature već imaju negativno djelovanje. Početkom juna ruski predsjednik Vladimir Putin uveo je izvanredno stanje u sibirskom gradu Norilsku nakon što je 20.000 tona goriva iscurilo u obližnju rijeku iz elektrane.

PROČITAJTE  O poruci profesorke maturantima priča cijela Srbija

Nornickel, kompanija u čijem je vlasništvu elektrana, kaže da su temelji spremnika za gorivo vjerojatno potonuli zbog otapanja permafrosta, što ukazuje na opasnosti koje zagrijavanje predstavlja po arktičku infrastrukturu i ekosustave, piše ruska državna novinska agencija TASS.

„Trenutno možemo pretpostaviti da je zbog nenormalno blagih ljetnih temperatura posljednjih godina permafrost počeo otapati i da su stubovi ispod platforme potonuli“, rekao je operativni direktor Nornickela Sergej Djačenko za TASS.

Sergej Verhovec, koordinator arktičkih projekata za rusku podružnicu WWF-a, rekao je da incident ima katastrofalne posljedice.

„Posljedice ćemo vidjeti u sljedećim godinama, pritom mislim na mrtve ribe, zagađeno perje ptica i otrovane životinje“, rekao je Verhovec.

Prošle godine požari su harali Arktikom u nezabilježenim razmjerima, emitirajući megatone stakleničkih plinova u atmosferu, prema službenim ruskim procjenama, zaključuje CNN.

Autor: D. K.

Genijalni Norvežani! Putovanje “divovskim slamkama” ispod vode uštedjet će 10 sati vožnje

Zbog PlayStationa od 95 eura nastao haos ispred prodavnice: Policija kupce prskala suzavcem