in

Nevjerovatna scena na plaži snimljena dronom zapanjila ljubitelje prirode

Nesvakidašnji video snimljen dronom prikazuje najveću svjetsku populaciju golemih želvi na putu do obale, gdje odlažu jaja.

Istraživači iz Queenslanda koristili su bespilotne letjelice kako bi mogli bolje proučavati populaciju ugroženih životinja, a njihova metoda rezultirala je snimkom koji je postao viralan na društvenim mrežama.

Prizor prikazuje više od 60 hiljada ugroženih kornjača koje putuju na Raine Island, sjeverni otok Velikog koraljnog grebena.

Upotreba dronova za njihovo nadgledanje bila je učinkovitija u poređenju s prijašnjim napornim metodama, poput označavanja leđa kornjača sprejevima dok su se odmarale na plaži.

“Teško je bilo pokušati precizno izbrojiti hiljade obojenih i neobojenih kornjača iz malog broda i po surovom vremenu”, rekao je za 7News Andrew Dunstan iz queenslandskog ministarstva za okoliš i nauku.

Prema National Geographicu, goleme želve upuštaju se u dugotrajne migracije sa svojih hranilišta na mjesta za gniježđenje, pri čemu se parenje događa svake dvije do četiri godine.

Ženke često biraju točno onu plažu na kojoj su se izlegle, što može objasniti zašto je Raine Island dom toliko golemih želvi. Ženke iskopaju rupu u pijesku svojim perajama, prije nego što je napune sa 100 do 200 jaja.

Jaja se izlegu nakon otprilike dva mjeseca, a najopasnije vrijeme u životu kornjača je ono kad kreću od gnijezda do mora jer su za to vrijeme izložene napadima brojnih grabežljivaca, uključujući rakove i jata galebova.

Autor: D. K.

Ova dva horoskopska znaka će se najčešće odvažiti na seks na prvom sastanku

Raspametila fanove u oskudnom izdanju: Hrvatska pjevačica u punom sjaju pokazala svoje atribute