in

Nevjerovatno: Lijek za koronavirus mogao bi se kriti u krvi ljame

Naučnici iz Genta u Belgiji otkrili su da antitijela koja se nalaze u krvi ljame mogu pomoći pri uništavanju koronavirusa

Naučnici iz Genta u Belgiji otkrili su da antitijela koja se nalaze u krvi ljame mogu pomoći pri uništavanju koronavirusa.

Ljama (Lama glama) je južnoamerička vrsta deve, pripitomljena od pretpovijesnih vremena. Kao pripadnica južnoameričkih deva ljama nema grbu, ali ima izduženi vrat, dugačke noge i zaobljenu njušku, piše Index.

Belgijski stručnjaci su ustanovili kako ove životinje proizvode vrstu antitijela koja može suzbiti infekciju covidom-19 kod ljudi. 20. januara shvatili su da bi im istraživanje o ljamama moglo pomoći pri bržem pronalaženju lijeka te je početna skupina od dvoje znanstvenika prerasla u onu koja broji njih dvadesetak, javlja CNN.

Lijek koji je pogotovo pogodan za starije osobe

“Uložili smo u ovo puno sati rada, pogotovo u februaru i martu kada smo radili na dobivanju antitijela”, rekao je biotehnolog Nico Callewaert iz Instituta za medicinsku biotehnologiju VIB.
Naučnici će uskoro testirati dobivena antitijela na miševima i hrčcima.

“Moramo izvesti puno testiranja na životinjama kako bismo mogli, ako sve bude išlo kako spada, provesti prva testiranja na ljudima krajem ove godine”, kazao je biotehnolog Bert Schepens iz VIB-a.

Antitijela ljama mogla bi najviše koristiti starijim osobama jer je njihov imunitet slabiji.

“Moguće je da će neko buduće cjepivo više pomagati mlađim i zrelim osobama, a manje štititi one starije dobi. No ako njima direktno damo antitijela ljame, i oni bi mogli biti dodatno zaštićeni”, objasnio je Schepens.

Premda je istraživanje svojstava antitijela ljama tek u početnom stadiju, mnogi su već bacili oko na farme ljama u Britaniji.

“Već su nas zvali neki smiješni ljudi i pitali mogu li doći kod nas na farmu i uzeti ljaminu krv kako bi je popili. Odmah ću svima reći: ‘Ne, ne mislimo dijeliti krv naših ljama'”, ispričao je Bobby Schuck, vlasnik farme ljama.

PROČITAJTE  Zašto ne bismo trebali čekati osjećaj gladi da počnemo jesti?

Čak i da uzgajivači ljama dopuste posjetiocima da piju krv njihovih životinja, to ne bi pomoglo jer antitijela ne štite na taj način.

“Moramo požuriti. Ako pogledate krivulje, primijetit ćete da se izravnavaju u mnogim zemljama i da globalni broj novih slučajeva zaraze ne raste značajno. No čim dodatno ublažimo mjere i uvedemo međunarodna putovanja, pandemija će se vratiti. Tada već trebamo biti spremni i imati lijek“, rekao je Callewaert.

KAKVA GREŠKA Zarazio medicinske radnike nakon negativnog testa na virus korona

Postignite savršen cat eye za tren oka pomoću ovih malih trikova