in

New York Times na naslovnici objavio imena umrlih od koronavirusa

List The New York Times ispunio je naslovnicu nedjeljnog izdanja imenima ljudi koji su umrli od koronavirusa.

Svi uobičajeni tekstovi, fotografije i crteži zamijenjeni su popisom imena i izvadaka smrtovnica u znak sjećanja na umrle dok se SAD približava “mračnoj prekretnici” od 100.000 žrtava koronavirusa.

Pomoćnica grafičkog urednika Simone Landon rekla je da su ona i njezine kolege shvatili da i među “njima samima kao i u široj javnosti postoji mali umor od podataka”.

Stranicu je sastavio novinar koji je putem mrežnih izvora pregledavao smrtovnice i obavještenja o smrti te sastavio popis od gotovo 1000 imena, navodi se u toj najavi u subotu.

 

Kratki odlomci preneseni iz smrtovnica te navedeni na naslovnici daju osjećaj “jedinstvenosti svakog izgubljenog života”, uključujući “Alan Lund, 81, Washington, dirigent s najčudesnijim uhom ” i “Theresa Elloie, 63, New Orleans, poznata po izradi cvjetnog nakita”.

SAD ima 1,6 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, prema Univerzitetu John Hopkins. Trenutno SAD ima najviši broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom na svijetu.

U državi New York, američkoj državi najteže pogođenoj pandemijom, više je od 360.000 potvrđenih slučajeva i oko 29.000 umrlih.

Međutim guverner Andrew Cuomo u subotu je objavio da postoje znakovi napretka, a država je prijavila najniži broj umrlih u proteklim sedmicama.

S 84 smrtna slučaja, petak označava prvi dan od marta u kojem je dnevni broj umrlih pao na dvoznamenkaste brojke.

PROČITAJTE  EU se iz krize namjerava izvući ekološki prihvatljivim privrednim oporavkom

Autor: Dado K.

Drugi val koronavirusa u Evropi je neizbježan. Kada ga možemo očekivati?

Zubar besplatno popravlja zube siromašnima: Pogledajte nevjerovatne transformacije kod pacijenata