in

Nije neka fora priznati da si bila silovana, reci curo ko te silovao, ko je zločin počinio…

Je li tugaljivo naklapanje nakon silovanja pravi način kako se izboriti za dostojanstvo?

Vedrana Rudan, hrvatska književnica i novinarka u svojoj novoj kolumni pisala je o slučaju koji potresa region proteklih nekoliko dana.

Njenu kolumnu prenosimo u cjelosti:

– U Srbiji otkrilo da u Beogradu živi „ugledni“ profesor glume Miroslav Mika Aleksić koji je, dok ovo pišem, optužen za osam silovanja. „Uglednik“ je pritvoren, policija moli da se jave i žrtve koje još šute. Srbija je na nogama. „Gospodin“ će, ako mu se dokaže krivica, odležati između pet i petnaest godina.

U Hrvatskoj bi takav jedan, kad bi ga se otkrilo i dokazala mu se krivica odležao između nula i nula godina. Žene koje bi ga prijavile morale bi staviti pod hipoteku roditeljsku kuću da bi tako platite odštetu zbog uvrede i klevete. U Hrvatskoj ugledni profesori, liječnici i ostali moćnici ne siluju. Kad ih neka od žena i optuži za tako nešto jako se brzo pokaže da je žena „kurva“ i da je na koljenima molila profesora, doktora i sve ostale da joj ga stave, čim grublje tim bolje. Obrazovani ljudi ovdje znaju da je najveći hrvatski književnik svih vremena Miroslav Krleža rekao kako je čitao da „žene za vrijeme silovanja dožive najsnažniji orgazam“.

Zato silovane Hrvatice, za razliku od Srpkinja, šute. Ne šute? I one su se ovih dana javile? Jesu, ali kako. Ja sam silovana, i ja sam silovana, i ja sam silovana, i ja, i ja, i ja, i jaaaaaaaaaaaaa…A onda se javila nekakva dekanica koja upućuje apel silovanima koje se još nisu javile, javite se, silovane, „anonimnost vam je zagarantirana“.

PROČITAJTE  NARUŠAVA MENTALNO ZDRAVLJE: Koronavirus izaziva strah kod djece, povučenost, zabrinutost i depresivne reakcije

Autor: Mirza D.

Ako se obistine Nostradamusova predviđanja za 2021. godinu, nedostajaće nam i korona i prošla godina

Nekadašnja Miss Jugoslavije Jelena očekuje četvrto dijete sa šeikom