in

Njemačka kaže da će odmor u Evropi ovog ljeta biti moguć

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je nakon sastanka s kolegama zemalja koje graniče s Njemačkom kako smatra da će ove godine ljetni odmor u Evropi biti moguć, ali uz ograničenja.

“Mi u ovoj godini koronakrize želimo omogućiti evropski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno. Da bismo u tomu uspjeli, odmor mora biti predvidiv i prije svega siguran”, rekao je Heiko Maas nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova susjednih zemalja.

 

Sigurnost u dva aspekta

 

On je rekao kako se sigurnost odnosi na dva aspekta: prvi je da se omogući siguran povratak njemačkih turista kući, za što je potrebno postupno otvoriti granice i ukinuti pravila o karantinu.

Drugi aspekt, kako je rekao Maas, odnosi se na mjere protiv širenja pandemije koronavirusa.

“Mi trebamo biti sigurni u to da se ne dogodi da ljetni turizam platimo drugim valom zaraze. Zato se moramo dogovoriti oko zdravstvenih i higijenskih standarda u turističkim centrima”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

 

“Njemačka je svjetski prvak u putovanjima”

 

On je naglasio da se Njemačka kao “svjetski prvak kad su putovanja u pitanju” osjeća posebno odgovorno kad je riječ o ponovnom otvaranju sezone putovanja.

Istaknuo je da se nada kako će preporuke njemačke vlade da se ne putuje u inostranstvo, barem što se tiče evropskih zemalja, 14. juna biti ukinute.

“Današnjim razgovorima i razgovorima u ponedjeljak smo se približili tom cilju. I ovo usklađivanje stavova i mjera moramo nastaviti i u sljedećim danima”, rekao je Maas.

Njemački ministar vanjskih poslova razgovarao je na temu ponovnog otvaranja turističke sezone u ponedjeljak i s ministrima vanjskih poslova zemalja koje slove kao turistička odredišta njemačkih građana.

PROČITAJTE  JAVNOST U ŠOKU WHO neće objaviti informacije o tome gdje je nastao koronavirus

Autor: D. K.

Istraživanje pokazalo da je Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

Meksička policija oslobodila 13 medicinskih sestara koje su “virtuelno” oteli kriminalci