in

Njemačka kaže da će odmor u Evropi ovog ljeta biti moguć

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je nakon sastanka s kolegama zemalja koje graniče s Njemačkom kako smatra da će ove godine ljetni odmor u Evropi biti moguć, ali uz ograničenja.

“Mi u ovoj godini koronakrize želimo omogućiti evropski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno. Da bismo u tomu uspjeli, odmor mora biti predvidiv i prije svega siguran”, rekao je Heiko Maas nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova susjednih zemalja.

 

Sigurnost u dva aspekta

 

On je rekao kako se sigurnost odnosi na dva aspekta: prvi je da se omogući siguran povratak njemačkih turista kući, za što je potrebno postupno otvoriti granice i ukinuti pravila o karantinu.

Drugi aspekt, kako je rekao Maas, odnosi se na mjere protiv širenja pandemije koronavirusa.

“Mi trebamo biti sigurni u to da se ne dogodi da ljetni turizam platimo drugim valom zaraze. Zato se moramo dogovoriti oko zdravstvenih i higijenskih standarda u turističkim centrima”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

 

“Njemačka je svjetski prvak u putovanjima”

 

On je naglasio da se Njemačka kao “svjetski prvak kad su putovanja u pitanju” osjeća posebno odgovorno kad je riječ o ponovnom otvaranju sezone putovanja.

Istaknuo je da se nada kako će preporuke njemačke vlade da se ne putuje u inostranstvo, barem što se tiče evropskih zemalja, 14. juna biti ukinute.

“Današnjim razgovorima i razgovorima u ponedjeljak smo se približili tom cilju. I ovo usklađivanje stavova i mjera moramo nastaviti i u sljedećim danima”, rekao je Maas.

Njemački ministar vanjskih poslova razgovarao je na temu ponovnog otvaranja turističke sezone u ponedjeljak i s ministrima vanjskih poslova zemalja koje slove kao turistička odredišta njemačkih građana.

PROČITAJTE  Velika Britanija i Njemačka tvrde da imaju dovoljno remdesivira, Amerikanci kupili čitavu dvomjesečnu proizvodnju

Istraživanje pokazalo da je Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

Meksička policija oslobodila 13 medicinskih sestara koje su “virtuelno” oteli kriminalci