in

Njemačka studija: Društvena izolacija povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Društvena izolacija za 40 posto povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a za 50 posto rizik od smrti od bilo kojeg uzroka, pokazala je njemačka studija predstavljena na nedavno održanom virtuelnom kongresu Evropske akademije za neurologiju (EAN).

Rezultati su posebno značajni u svjetlu aktuelne socijalne izolacije stanovništva zbog pandemije koronavirusa. Istraživanje je pokazalo i da nedostatak ili izostanak financijskih sredstava povećava rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda.

 

Analizirani podaci 4326 ispitanika

 

U sklopu istraživanja, koje su vodili dr. Janine Gronewold i prof. Dirk M. Hermann iz Univerzitetske bolnice u Essenu, analizirani su podaci prikupljeni među 4316 ispitanika prosječne dobi od 59 godina u periodu između 2000. i 2003. godine.

Sudionici studije na njenom početku nisu bolovali od otprije poznatih kardiovaskularnih bolesti, a njihovo je zdravstveno stanje praćeno u prosjeku 13 godina.

Na početku studije prikupljane su informacije o različitim vrstama društvene podrške, pri čemu se socijalna integracija procjenjivala na temelju bračnog statusa i života u zajednici, kontakata s bliskim prijateljima i članovima porodice te na temelju članstva u političkim, vjerskim, sportskim ili profesionalnim organizacijama.

“Otprije nam je poznato da osjećaj usamljenosti ili nedostatak kontakta s bliskim prijateljima i članovima obitelji mogu uticati na fizičko zdravlje”, kazala je dr. Gronewold. “Ova studija nam ukazuje na to da su čvrsti društveni odnosi od velike važnosti za zdravlje srca te se mogu usporediti s uobičajenim zaštitnim faktorima, poput normalnoga krvnog pritiska, prihvatljive razine holesterola i normalne tjelesne težine.”

Profesor Joeckel, jedan od znanstvenika uključenih u studiju, kazao je da je “ovo zapažanje posebno zanimljivo usred mjera izolacije zbog pandemije koronavirusa, kada su društveni kontakti u brojnim državama ograničeni ili su to donedavno bili”.

PROČITAJTE  Krokodil muškarca zgrabio za glavu, ali tek ono što se potom desilo ostavilo je sve u nevjerici

 

Sudionici praćeni preko 13 godina

 

Tokom 13,4 godine praćenja sudionika ispitivanja znanstvenici su zabilježili 339 negativnih kardiovaskularnih ishoda poput srčanog ili moždanog udara te 530 smrtnih slučajeva.

Nakon što su isključili faktore koji su mogli pridonijeti takvim ishodima, a to su uobičajeni kardiovaskularni faktori rizika, ustanovili su da je izostanak ili nedostatak socijalne integracije povećao budući rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda za 44 posto, a od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka za 47 posto. Nedostatak financijskih sredstava bio je povezan s 30 posto većim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

“Još uvijek nam je nepoznat mehanizam kojim usamljenost potiče rizik za infarkt, moždani udar i smrt, no očigledno je da su intenzivni društveni odnosi jednako važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja kao i održavanje pritiska, holesterola i tjelesne težine u poželjnim granicama”, kazao je prof. Hermann.

“Nakon ove studije jasnije nam je da uticaj društvenih odnosa na zdravlje pojedinca trebamo shvatiti ozbiljno i otkriti učinkovite načine rješavanja problema povezanih sa socijalnom izolacijom kako bismo poboljšali cjelokupno zdravstveno stanje i dugovječnost.”

Autor: D. K.

Dobro poznati takmičar “Zvezda Granda” pokušao da se ubije!

Rambo Amadeus: Rasizam na Balkanu se ne mjeri odnosom prema crncima, već prema Romima