in

Nova, nepoznata bolest povezana sa koronavirusom otkrivena kod djece: Ljekari kažu da su ovo simptomi na koje morate da obratite pažnju

Ljekari su već upozorili na veliki porast djece na intenzivnoj njezi u Engleskoj, a velika većina njih ima neki zapaljenski sindrom koji napada krvne sudove srca

Ove fotografije pokazuju prvi poznati slučaj bolesti blisko povezane sa kovidom-19 a od koje boluje jedna beba.

Ljekari su već upozorili na veliki porast djece na intenzivnoj njezi u Engleskoj, a velika većina njih ima neki zapaljenski sindrom koji napada krvne sudove srca.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske (NHS) uporedila je ovu za sada nepoznatu i smrtonosnu bolest sa toksičnim sindromom koji izaziva Kavasakijev sindrom.

ŠTA JE KAVASAKIJEV SINDROM

Kavasakijeva bolest, Kavasakijev sindrom, sindrom limfnih čvorova, sindrom sa mukokutanim promenama i limfnim čvorovima je relativno rijetka autoimuna bolest koja se manifestuje vaskulitisom ili sistemskim nekrotizirajućim zapaljenjem zidova srednje velikih i malih krvnih sudova, udruženih sa promenama na sluznicama i povećanjem limfnih čvorova. Bolest se uglavnom javlja kod djece ispod pet godina starosti.

Međutim, nije samo Engleska pogođena. Po svemu sudeći, ova nepoznata bolest pojavila se i u Americi gdje je prošlog mjeseca identifikovan prvi slučaj kod jedne šestomjesečne djevojčice.

Djevojčica iz Kalifornije prevezena je u bolnicu nakon što je dobila temperaturu i potpuno odbijala da jede. Nije kašljala niti imala zapušen nos te su joj ljekari dijagnostikovali virusnu infekciju. Narednog dana, djevojčici je po tijelu iskočio crveni osip koji je trajao dva dana, nakon čega su je zabrinuti roditelji opet odveli ljekarima. Pored toga, djevojčica je dobila i konjuktivitis, imala je izuzetno suhe, ispucale usne, temperaturu od 38 i blago zapušen nos.

Ljekari su joj snimili pluća i pokazalo se zapaljenje na sredini lijevog plućnog krila. Djevojčica, koliko se zna, nije bila u kontaktu sa bilo kim kome je dijagnostikovana ikakva bolest. Međutim, njen devetogodišnji brat je imao simptome upale gornjeg respiratornog trakta tri sedmice prije nego što se ona razboljela. Cijela porodica bila je u samoizolaciji zbog pandemije i nisu, kažu, ni izašli iz kuće punih sedmicu dana prije nego što je djevojčica pokazala prve simptome.

PROČITAJTE  Francuski doktor objasnio zašto koronavirus više napada bogate

Na osnovu simptoma, ljekari su joj odredili testiranje na Kovid-19.

Ispostavilo se da djevojčica pati od ovog novog, nepoznatog sindroma koji je nalik Kavasakijevom sindromu, a ljekari ga povezuju sa Kovidom-19. Ovo stanje izaziva bolna unutrašnja oticanja, temperaturu, probleme sa disanjem, što su ujedno i glavni simptomi Kovida-19.

Pored toga, mogu da se jave i bolovi u stomaku i problemi sa varenjem poput povraćanja i dijareje, kao i srčani problemi.

INTENZIVNA NEGA

Više od desetoro djece u ovom trenutku se u Engleskoj bori za život na intenzivnoj nezi uslijed ovog sindroma.

Guardian navodi i da je od toga makar jedno dijete na aparatima za održavanje na životu, nakon što su pluća i srce počeli da mu otkazuju. Britanska Nacionalna zdravstvena služba već je poslala mejl upozorenja svim ljekarima zbog naglog rasta pacijenata sa ovim sindromom, a savjetnik ministra zdravlja izjavio je da su “neki dječji životi već izgubljeni” i da “misle da je to uslijed korona virusa”.

– Ovo je nova bolest za koju vjerujemo da je izaziva korona virus – kaže Met Hankok, britanski državni sekretar za zdravstvo, dodajući da još uvijek nisu potpuno sigurni, jer neka djeca koja boluju od ovog sindroma nisu pozitivno testirana na korona virus.

– Radimo na istraživanju, ali možemo da kažemo da smo veoma zabrinuti. Naglašavamo i da je ovaj sindrom za sada veoma rijedak – kaže Henkok.

Profesor Stiven Povis kaže da je još uvijek rano za procjene da li postoji veza između ove bolesti i korona virusa., međutim, profesor Kris Viti kaže da je to “veoma moguće”.

SIMPTOMI NOVOG, NEPOZNATOG ZAPALJENSKOG SINDROMA

Kako navode britanski stručnjaci, ovo su simptomi na koje treba obratiti pažnju:

PROČITAJTE  OVO MIJENJA SVE Srbija od ponedjeljka kreće u novu fazu borbe protiv koronavirusa

– Bol u stomaku.

– Problemi sa varenjem poput povraćanja i dijareje.

SINDROMI TOKSIČNOG ŠOKA:

– Visoka temperatura.

– Groznica.

– Simptomi nalik gripu (glavobolja, jeza, bolovi u telu, grlobolja i kašalj).

– Mučnina.

– Dijareja.

– Osip.

– Oči, jezik i beonjače postaju jarko crvene.

– Vrtoglavica i nesvjestics.

– Poteškoće sa disanjem.

– Konfuzija.

SIMPTOMI KAVASAKIJEVOG SINDROMA:

– Osip.

– Otečene žlijezde na vratu.

– Suhe, ispucale usne.

– Crveni prsti na rukama i nogama.

– Crvene oči.

Autor: Krtice.net

Vatrena lopta na nebu iznad Beograda šokirala i astronoma: Jedan detalj zbunio je i nauku

Severina objavom na Instagramu šokirala fanove. Ovo joj baš nije trebalo