in

Nova studija: Gripa ili korona, redoslijed simptoma je važan

Nova studija globalne pandemije otkrila je da zaraženi covidom-19 mogu imati predvidiv redoslijed simptoma koji se razlikuje od onog kod gripe i drugih koronavirusa.

Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma covida-19 obično počinjao s temperaturom a zatim se razvijao kašalj te bol u mišićima, nakon čega bi slijedila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja. Iako sami simptomi nisu osobito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su usporedili redoslijed simptoma kod covida-19 s hiljadama slučajeva gripe koje je prikupilo Sveučilište u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji. Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao covid-19, kod njih je donji gastrointestinalni sistem obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

“Redoslijed simptoma je važan”, smatra Joseph Larsen koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Sveučilištu Južne Karoline.

“Znajući da svaka bolest drukčije napreduje znači da ljekari mogu brže utvrditi je li netko obolio od covida-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.

” Kada su znanstvenici analizirali simptome covida-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su “najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma… koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti”.

Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerojatnija početna simptoma ostao je isti. Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprijelo je tu preporuku.

PROČITAJTE  PRONAĐEN I UHAPŠEN: Pijani muškarac jutros polupao stakla na 11 vozila u Sarajevu

“Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test, nego kao mogući znak da se treba testirati”, napisali su autori.

Covid-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje izvijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identificiramo zaražene i stavimo ih u karantenu prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni. Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma “dobar vodič”. Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Public Health, prenosi Hina.

Written by Mirza D.

Srbin se vratio sa plaže u Hrvatskoj i zatekao poruku koju će pamtiti dok je živ

Sudarila se dva kombija: Vatrogasci u suzama izvlačili tijela četvero djece