in

Nova žarišta virusa u Kini, hiljade ljudi u karantinu.

Kina je izvijestila o sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom tokom 17. maja, za razliku od pet slučajeva zaraze dan ranije.

Dva slučaja zabilježena su u sjeveroistočnoj provinciji Jilin, koja je trenutno pod djelomičnim mjerama karantina zbog izbijanja zaraze, tako da su ukupno od 7. maja u toj provinciji 33 osobe zaražene koronavirusom.

Šangaj je prijavio jedan novi slučaj prijenosa bolesti na lokalnoj razini, prvi od kraja marta u tom financijskom središtu.

Četiri nova slučaja zaraze u unutrašnjosti odnose se na putnike koji su u kinesku regiju Unutrašnju Mongoliju došli iz inostranstva.

Ukupno je do sada u unutrašnjosti Kine zabilježeno 82.954 slučajeva zaraze, dok je broj smrtnih slučajeva ostao nepromijenjen – 4633.

Također, zabilježeno je 18 novih asimptomatskih slučajeva zaraze u odnosu na 12 dan ranije.

 

Stotine sela u karantinu

 

Stotine sela u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Jilin u karantinu su nakon pojave novog žarišta koronavirusa.

Preko hiljadu rezidencijalnih zgrada, odnosno nekoliko hiljada stanovnika Shulana, malog grada koji je središte provincije, također je u karantinu zbog istog razloga. Shulan je jedan od gradova u kojima je kasno prošle godine prvi put detektiran virus.

Većina prijevoza također je zaustavljena prema 1205 sela koja okružuju to područje kako bi se spriječilo širenje zaraze u najnovijem kineskom žarištu.

 

Proglašeno stanje visokog rizika

 

Gradonačelnica Shulana Jin Hua kazala je u subotu na konferenciji za medije da su sve mjere protiv suzbijanja zaraze donesene u skladu s vladinim odlukama na državnoj razini.

Do 7. maja nije bilo novih slučajeva, a onda su se stanovnici Shulana koji žive blizu granice s Rusijom vratili svojim kućama i donijeli bolest, kaže Hua.

PROČITAJTE  BALKAN SE TRESE Advokat otkrio kako je umro Slobodan Milošević: Ovo je za nepovjerovati!

U petak je Shulan prijavio ukupno 16 slučajeva zaraze koronavirusom. Na širem području provincije Jilin potvrđen je 121 slučaj, od čega je 19 tzv. uvezenih slučajeva. Proteklog vikenda proglašeno je stanje visokog rizika na tom području, prenosi NBC.

Odmah nakon primanja ove vijesti visoki kineski dužnosnik Sun Chunlan, koji se borio sa suzbijanjem zaraze u Wuhanu, odakle je epidemija koronavirusa i krenula, odmah se zaputio u Jilin kako bi istražio zašto je došlo do novog žarišta, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

 

Testirat će se cijeli grad, kao i u Wuhanu

 

Gradonačelnica Jun poručila je da će testirati cijeli Shulan s fokusom na zajednice i ključna javna mjesta na kojima su prvi slučajevi detektirani. Dodala je da je već 19.228 testova provedeno do petka.

Više od 300 mladih volontera skupilo se u Shulanu kako bi pomogli u mjerenju temperature i transportu te pružili psihološku pomoć.

Kina je već mjesec dana bez ijednog smrtnog slučaja od covida-19, ali pojavljuju se nova manja žarišta. Međutim, na vrijeme su detektirana i postupa se prema uputama, objavile su vlasti.

Autor: D. K.

Raste broj zaraženih u Srbiji: Izgleda da se vraćaju mjere zaštite

Evo kako sada izgleda putovanje iz Njemačke u Hrvatsku