in

Novi sukob na vidiku: Kina prijeti napadom na Tajvan

Kina će napasti Tajvan ako ne bude drugog načina da spriječi njegovu nezavisnost, upozorio je u petak jedan od glavnih kineskih generala, što predstavlja verbalnu eskalaciju prema demokratskom otoku koji Peking smatra svojim teritorijem.

Govoreći u parlamentu u povodu 15. obljetnice protusecesijskog zakona, Li Zuocheng, šef združenog štaba i član središnjeg vojnog povjerenstva, ostavio je otvorena vrata za upotrebu sile.

Taj zakon iz 2005. zakonska je osnova za vojnu akciju protiv Tajvana ako se odcijepi ili to pokuša učiniti. Bojišnica bi u tom slučaju postao Tajvanski tjesnac.

“Ako mirno ujedinjenje ne bude moguće, oružane snage će s cijelom nacijom, uključujući stanovnike Tajvana, poduzeti sve nužne mjere da odlučno skrše bilo kakve separatističke planove ili poteze”, rekao je Li.

Iako Kina nikada nije isključivala upotrebu sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu, jako je rijetko da neki visoki i aktivni vojni dužnosnik tako otvoreno prijeti na nekom javnom događaju.

Lijeva izjava naročito je osjetljiva nakon što je Kina donijela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.

Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih dužnosnika s borbenim iskustvom koje je stekao u kineskoj invaziji na Vijetnam 1979.

Tajvan je za Kinu jedno od najosjetljivijih teritorijalnih problema. Peking kaže da se radi o kineskoj provinciji i osuđuje američku potporu tom otoku.

Autor: D. K.

U Latinskoj Americi se do kraja 2020. očekuje ogroman porast broja siromašne djece

Bivši seks-simbol izgleda sve gore