in

Novinarki prijetio da će joj odsjeći glavu, policija kaže: Samo to?

Vanja Stokić, urednica portala eTrafika.net, objavila je fotografiju s dvojicom migranata. Dobila je prijetnje smrću koje je odmah išla prijaviti, ali u policiji su joj rekli da dođe za tri dana

Go*na nam na grbaču navaljujete, teraj to iz države. Sutra da ga vidim na mojoj djedovini, kako šeće kroz stoljetnu šumu… Svima bih odsjekao glave, ne samo njima, nego i vama dušebriznicima što dočekujete ta go*na paravojna, napisao je na Facebooku Goran Živanović iz Bratunca u BiH.

Povod gnusnom i prijetećem ispadu bila je fotografija na kojoj je novinarka i urednica portala eTrafika.net Vanja Stokić s dvojicom migranata

 

Policija: Samo to? Dođite za dva dana

 

Prijetnju je shvatila ozbiljno i isti je dan otišla u policijsku postaju u Banja Luku prijaviti slučaj. To je bilo u petak. No u policiji to nisu shvatili previše ozbiljno. Rekli su joj da dođe u – ponedjeljak?!

– Policajka koja je bila dežurna, nakon svega što sam joj ispričala, rekla mi je: ‘Samo to’? Onda je nazvala inspektora i rekla mi je da dođem u ponedjeljak, da će me tada primiti inspektor koji se inače ne bavi time, ali da će nekome proslijediti. Ne osjećam se sigurno, bojim se, a oni bi čekali dva dana da mi uzmu izjavu – ispričala je novinarka.

S dvojicom migranata slikala se u Bihaću, dok je radila priču.

 

Morali smo objaviti njegovo ime i fotografiju

 

Obzirom na inertnu i neshvatljivu nezainteresiranost policije, portal eTrafika.net objavio je sve uz fotografiju čovjeka koji je prijetio urednici i novinarki. No ohrabren izostankom bilo kakve reakcije policije, muškarac je nastavio uznemiravati novinarku.

PROČITAJTE  Tamara Đurić izgubila bebu zbog koronavirusa: Cijela drama je nastala kada se zarazila, starleta ne može da dođe sebi!

– Objava njegovog imena i fotografije nosila je novu opasnost, ali to smo morali učiniti kako bi me koliko, toliko zaštitili. No on je nastavio s prijetnjama, čak mi je i poslao broj telefona da proslijedim policiji da ga lakše pronađu – ispričala je Vanja Stokić.

Nakon što je portal na kojem radi objavio cijelu priču o prijetnjama smrću novinarki i neaktivnosti policije, javilo se i udruženje novinara u BiH koje je od MUP-a i policije zahtijevalo hitnu reakciju i sankcioniranje policajaca koji nisu odmah otvorili slučaj.

 

Iz policije su zvali i rekli da je priveden

 

Nakon toga sve je odjedanput policiji postalo zanimljivo.

– Iz policije su me zvali u nedjelju ujutro da dam izjavu. Rekli su mi da su ga priveli sinoć iza ponoći. Ali ne znam jesu li ga zadržali. Sad neko s njegovog profila briše komentare koje je pisao – rekla je novinarka Vanja i dodala da je poražavajuće što su se u slučaj morali uključiti mediji i javnost kako bi policija reagirala.

– Šta je s ljudima koji nemaju pristup medijima i koji nemaju čitavu mrežu ljudi oko sobe? Moja je sreća što imam, ali šta rade oni koji nemaju nikoga, a doživljavaju iste ili još gore stvari? – pita se novinarka.

Udruženje novinara u BiH o neprofesionalnom postupanju policije u ovom slučaju obavijestit će Evropsku federaciju novinara i sve druge međunarodne institucije te traže da policija jednako postupa kod prijetnji javnim osobama kao i novinarima.

Htjela je biti muškarac, bila je u centru brojnih afera, a s 50 godina skinula se za Playboy

Karleuša je napravila spektakl: Izvijala se i servirala stražnjicu