in

Novo doba u Sudanu: Genitalno sakaćenje žena kažnjavat će se zatvorom

Sudan je odlučio da krivično tretira genitalno sakaćenje žena (FGM) uz prijetnju kazne do tri godine zatvora čime je otvoren put za “novo doba” u odbrani ženskih prava u toj afričkoj državi.

Gotovo devet od deset žena i djevojaka u pretežno muslimanskom Sudanu podvrgnuto je genitalnom sakaćenju, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Postupak obično uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje ženskih genitalija i može izazvati niz zdravstvenih komplikacija.

Sudanska vlada prihvatila je amandman na zakon od 22. aprila u kojem stoji da osoba koja izvede FGM, bilo da to čini u medicinskoj ustanovi ili negdje drugo može biti kažnjena zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

Udruge za zaštitu ženskih prava pozdravile su zakon koji može pomoći iskorjenjivanju tog postupka, no upozorile su da će biti teško mijenjati kolektivni um koji takvu tradicionalnu praksu smatra nužnim putem za udaju svojih kćeri.

– U Sudanu je postotak genitalnog sakaćenja među najvišima u svijetu. Vrijeme je da se uz kaznene mjere osigura zaštita djevojaka od mučenja – rekla je Faiza Mohamed, direktorica za Afriku organizacije Equality Now (Ravnopravnost sada).

Smatra da je “zakon protiv genitalnog sakaćenja važan element odvraćanja”, ali upozorava da je praksa tako duboko ukorijenjena da “ljudi koji u nju vjeruju možda neće prijaviti slučajeve”.

Zajednice bi mogle naći načina da izbjegnu kaznu, a dužnosnici koji vjeruju u takvu tradiciju mogli bi izbjegavati kažnjavati počinioce, upozorila je.

Procjenjuje se da je u svijetu genitalno osakaćeno oko 200 miliona djevojaka i žena u najmanje 27 afričkih zemalja te u dijelovima Azije i Bliskog istoka.

Djevojčice mogu iskrvariti ili umrijeti od infekcije, a genitalno sakaćenje donosi niz drugih komplikacija, posebno pri porodu, kažu stručnjaci.

PROČITAJTE  Hrabri dječak spasio majku od sigurne smrti: Vidio krvavi napad i čuo njene očajne krike

U Sudanu više od tri četvrtine takvih postupaka izvode medicinske sestre, babice ili drugo medicinsko osoblje.

U brojnim slučajevima, veći dio vagine zašije se nakon odstranjenja vanjskog dijela spolovila i takav postupak zvan infibulacija može potaknuti razvoj ciste, ozljede mokraćnih kanala, bolan spolni odnos i onemogućuje doživljaj orgazma.

 

‘Novo doba’

 

Sudanke su izložene čitavom nizu prijetnji, od udaje u dječjoj dobi do nasilja u porodici i silovanja. No, malo je zakona koji štite žene i djevojčice, pa se tako silovanje u braku i dječji brak ne smatraju zločinima.

Ženska prava ipak su prošle godinei došla u fokus pošto su žene igrale istaknutu ulogu u devet mjeseci dugom uličnom prosvjedu protiv autokratskog predsjednika Omara al-Bašira koji je konačno svrgnut s vlasti.

Prijelazna vlada obvezala se ženska prava staviti u fokus i premijer Abdulla Hamdok imenovao je žene u svoju vladu: ministricu vanjskih poslova, ministricu za mlade i sport, visoko obrazovanje te rad i društveni razvoj.

Autor: D. K.

Objavljujemo dijelove dnevnika iz Wuhana koji je izazvao haos: Zapisivala svaki dan šta se dešava tokom pandemije

Josip Pejaković: Za mene ovdje više nema selameta