in

NOVO POPUŠTANJE MJERA: Od sutra su u Srbiji ova pravila na snazi!

Od sutra, 1. juna, predviđeno je novo popuštanje mjera koje su prethodno donijete sa ciljem suzbijanja korona virusa u Srbiji

Od sutra, 1. juna, predviđeno je novo popuštanje mjera koje su prethodno donijete sa ciljem suzbijanja korona virusa u Srbiji.

Krizni štab je odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, uključujući i okupljanje publike na sportskim događajima na otvorenom. Osim toga, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je i mogućnost odlaska đaka na ekskurzije u Srbiji. Popuštanje mjera prate i određene preporuke i upozorenja epidemiologa.

Epidemiolog i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da kada je riječ o publici na sportskim događajima to nije tako brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to prije svega zavisi od prostora gdje se na otvorenom odvijaju ti sportski dođađaji.

– Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mjesto slobodno između navijača – rekla je Kisić Tepavčević.

– Na otvorenom, pogotovu u ovom periodu godine, znatno je smanjen rizik od prenošenja ovog virusa i sada na svakome je lična procjena da li to predstavlja rizik za njega da se zarazi – dodala je ona.

Kada su u pitanju zatvoreni prostori, još postoji maksimum dozvoljenih sto ljudi, ali ističe da je većina zemalja sada povećala taj broj.

– Tu zavisi od kvadrature prostora, jer ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mjera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu – rekla je Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE  Nepoznata pozadina ubistva Arkana, u hotelu bio i misteriozni muškarac

Autor: Krtice.net

Seve šuti ali Igor se oglasio: Na Instagramu jasno dao do znanja što misli o navodnim problemima u braku

Preminuo je pripovjedač serije ‘Tomica i prijatelji’ u 69. godini