in

Objavili su u koje države se može ići na more i kakva nas pravila tamo čekaju. Jedno je sigurno, više ništa neće biti isto

„Idemo na letovanje!”

„Idemo na letovanje!”.

Ovako je glasio tvit jedne korisnice društvene mreže u Srbiji, nakon vijesti da će pojedine zemlje u okruženju otvoriti uskoro granice i pozvati turiste da uprkos pandemiji korona virusa ne odustanu od mora i plaže ove godine.

Kupanju su naklonjeni i turistički radnici, ali lekari ipak pozivaju na odgovornost.

Od 18. maja otvaraju se plaže u Crnoj Gori, a već od 1. juna bi mogli da dođu prvi turisti iz Srbije. I Grčka će turiste vjerovatno primati od početka jula, ako situacija sa korona virusom bude pod kontrolom.

Ako se odlučite da ipak idete na more u regionu, to neće biti bezuslovno. Sve ove zemlje i primamljiva mora pozivaju – uz određena pravila.

U Crnoj Gori su propisali koliko je kvadrata dovoljno za bezbijedno ležanje na plaži za dvoje, a većina zemljama sa morem u okruženju najavila je obavezne testove da bi turisti uopšte ušli ne u more – već u njihovu zemlju.

I to nije sve, tu su još neka pravila koja morate da znate prije nego što se spakujete.

Gdje uopšte možete

Prvi je bitno znati – gdje uopšte možete da odete.

Država Srbija je donijela odluku da od 1. juna otvara granice i liberalizuje kretanje ka četiri zemlje – BiH, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Što se ostalih zemalja tiče, odluka o tome će vjerovatno biti kasnije.

Crna Gora – koliko je 16 kvadrata

Plaže u Crnoj Gori će biti otvorene od 18. maja, ali će u zemlju iz Srbije moći da se uđe tek od početka juna.

Oni koji planiraju da se odmah upute na primorje, treba da znaju da će zakupci plaža morati da obezbijede fizičku udaljenost među ležaljkama.

PROČITAJTE  Snježno nevrijeme odnijelo 38 života

Tako će za dvije ležaljke i suncobran biti ostavljeno – 16 kvadrata. Oni koji samo žele da leže na pijesku, moraće da poštuju isto pravilo.

Ni more neće ostati u sivoj zoni bez kontrole.

Predrag Jelušić, direktor Morskog dobra u Crnoj Gori rekao je da će plaža morati da se organizuje tako da se omogući i vidljivo obeleži adekvatna distanca između kupača, ili grupe kupača kao što je porodica.

Biće ograničen i broj onih koji se kupaju u isto vrijeme u odnosu na kapacitet plažnog prostora, kao i mjere održavanja čistoće i higijene na kupalištima.

Slično je i sa zabavom i sportom.

Voda će se, rekao Jelušić, provjeravati svakih deset dana u julu i avgustu. On je dodao da će se kvalitet vode mjeriti češće nego prethodnih godina zbog zdravlja ljudi.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvao je turiste iz Srbije da dođu u Crnu Goru na ljetovanje, ali da poštuju preporuke zdravstvenih vlasti dvije države.

Grčka – najbitniji papir

Grčka se nada početku turističke sezone od 1. jula, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis početkom maja, prvog dana ublažavanja mjera zabrane kretanja.

Dodao je da ukoliko se turisti testiraju na korona virus pre dolaska i ako imaju (lekarski) nadzor, onda ovogodišnja turistička sezona ne bi trebalo mnogo da se razlikuje od prethodnih.

Ipak, pitanje je da li će iz Srbije i kako moći da se stigne do Grčke.

Grčka je počela sa prvom fazom plana za turizam, koja podrazumeva da vlasnici turističkih objekata mogu da odu na ostrva da pripreme sezonu.

„Naravno, moraćemo da uvedemo neke mjere predostrožnosti za turiste prije i posle dolaska i biće izmijenjen način putovanja.

PROČITAJTE  Josep Borrell: Europska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka i priprema sankcije!

„Svakako će se poštovati distanca, ali želimo i da održimo gostoprimljivi duh po kome smo poznati”, rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis.

Hrvatska – u 100 kvadrata 15 ljudi

 

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje (HIJZ) Krunoslav Capak rekao je da jedva čeka da ide na more.

„Sigurno ćemo ići na more. Ja jedva čekam.

„Pitanje je kako će biti organiziran turizam, ali neće biti kako je bilo, neće biti gužve na plažama”, rekao je Capak.

Capak kaže da će gradske vlasti, uz pomoć komunalnih redara, ili hoteli, morati da paze na red na plažama.

„Grad ili hoteli će se morati brinuti da ne bude fizičkog kontakta na plažama.

„Neće biti peškir do peškira”, kaže Capak.

Hrvatski zavod za javno zdravlje izdao je preporuke za kupanje u moru tokom epidemije virusa korona.

Na listi najbitnijih je da na 100 metara kvadratnih na plaži sme da bude najviše 15 ljudi, a da razmak između njih ne sme da bude ispod 1,5 metra.

Ugostitelji moraju da postave obaveštenja o pravilima ponašanja, a u preporukama još stoji i da bi na plaži povremeno mogle da budu puštane i glasovne poruke sa istim pravilima.

Takođe, nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom na vidljivim mjestima i u razumnim razmacima, a ležaljke treba da se dezinfikuju nekoliko puta dnevno.

Preporučeno je i postavljanje kanti za smeće s poklopcem, dok će anitarni prostori morati da se peru svaka dva sata (po potrebi i češće) pa se ugostiteljima preporučuje da zaposle više ljudi u ovom sektoru.

(BBC na srpskom)

PROČITAJTE  OTKRIĆE MIJENJA SVE Naučnici tvrde da znaju kako je korona nastala

Autor: Krtice.net

RUŽICA I GORAN SU SE DUGO BORILI Postali su roditelji nakon 15 godina, njihova priča je NEVJEROVATNA

MARIJA ŠERIFOVIĆ: Ako sam javna ličnost, to ne znači da sam javni WC!