in

Objavljene su preporuke: Kako ćemo se ovog ljeta kupati u moru

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za kupanje u moru i na bazenima. Riječ je o dva odvojena dokumenta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za kupanje u moru i na bazenima. Riječ je o dva odvojena dokumenta.

Što se tiče kupanja u moru, vrijede opće preporuke. To su da obavijesti moraju biti vidljive.

“Na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru”, stoji u prvoj obavijesti.

“Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih neto površine prostora”, piše u preporukama.

Na plažama se, piše dalje, treba držati razmak od jednog i po metra. Također, i u vodi treba držati jednaki razmak.

Nadalje, koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička distanca te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego što je koristi drugi gost.

Objavljene su preporuke i za kupanje u bazenima

Preporuke se odnose na provedbu mjera koje se primjenjuju u djelatnostima bazenskih kupališta i vodenih parkova tokom epidemije koronavirusa (COVID-19) radi zaštite osoblja i posjetitelja. Preporuke se mogu primijeniti i na bazene koji imaju medicinsku indikaciju (npr. termalne vode, sumporne vode i druge vode s dokazanim terapijskim svojstvima), hidromasažne kade i slično.

Vidljive obavijesti i informiranje gostiju

Na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posjetitelje podsjetilo na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih općih mjera.

PROČITAJTE  Blizanke rođene spojenih glava uspješno su razdvojene nakon 24-satne operacije

Maksimalan broj osoba u prostorima

Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 kvadratnih metara neto površine prostora (uključujući površinu bazena).

Fizička udaljenost

Za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra.

Dezinfekcija ruku

Na svim ulaznim prostorima te u radnim prostorima zaposlenika nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 % ili drugog sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i prikladnog za korištenje na koži).

Fizička udaljenost

Treba odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička distanca (na bazenu nalazi se spasilac ili osoba koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

Ulazak u bazen

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo.

Maksimalan broj ljudi u bazenu

Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance. Ako su okolnosti takve da je u bazenu pojačano kretanje i aktivnost, treba razmotriti dodatno smanjenje broja osoba.

Izgleda da bi se brzo mogli zabraniti rijaliti programi?!

Danas je Sveta Korona, umrla je mučeničkom smrću a smatra se zaštitnicom od epidemija