in

Objavljeno upozorenje: Pušači e-cigareta razvijaju jače simptome korone

Pušenje e-cigareta utječe na pluća mladih tako da su oni osjetljiviji kada se zaraze virusom Covid-19-. To su sada dokazali istraživači sa Standford School of Medicine.

Tinejdžeri i mlađe odrasle osobe koji redovno puše e-cigarete obolijevaju znatno češće i teže od infekcije COVID-19 nego nepušači iste dobi. Prvi put je jedan tim medicinara okupljenih oko profesorice pedijatrije Bonnie Halpern-Felsher sa Standford School of Medicine napravio jednu studiju na tu temu.

 

Simptomi korone pet puta češći

Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2 virus korisnici e-cigareta nalaze pet puta češće nego prosječni građani. To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge. Međutim,  onaj ko se zarazio virusom i istodobno puši e-cigarete će pet puta većom vjerojatnoćom razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili dišnih problema. Jer ko ne razvije simptome često ni ne ide na testiranje.

 

Oštećena pluća

Kod onih koji su konzumirali kako konvencionalne cigarete tako i e-cigarete u posljednjih 30 dana prije njihovog testiranja na koronu rizik od obolijevanja je čak bio 6,8 posto. Studija s druge strane nije mogla dati pouzdane podatke za one koji su pušili konvencionalne cigarete jer gotovo svi pušači također konzumiraju i e-cigarete. Podaci stoga proturječe tezi da bi pušenje moglo umanjiti rizik od infekcije koronavirusom.

 

E-cigarete su opasnije nego što izgledaju

Adolescenti i mlađi odrasli moraju znati da neko ko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od COVID-a. Jer tako oštećuje pluća –  kaže voditeljica studije Shivani Mathur Gaiha.

Ona upozorava mlade ljude na varljivu sigurnost. – Brojni vjeruju da ih njihova starosna dob štiti od simptoma COVID-a. No podaci pokazuju: za ljude koji konzumiraju e-cigarete to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača – kaže Gaiha.

PROČITAJTE  Hoćete li djeci zabraniti i igru s vršnjacima?

 

Više od 4000 sudionika iz cijelog SAD-a

Istraživači su koristili podatke 4351 sudionika između 13 i 24 godine iz svih dijelova SAD-a. Izbor sudionika je obuhvaćao u isto vrijeme konzumente e-cigareta i nepušače. I kada je riječ o spolu i etničkom porijeklu grupa je izabrana na osnovu reprezentativnog uzorka. Sudionici su upitani jesu li imali simptome COVID-a, jesu li se podvrgli testiranju ili jesu li imali pozitivnu dijagnozu na SARS-CoV-2.

 

Pedijatrica Halpern-Felsher ne želi ovim istraživanjem samo upozoriti pogođene adolescente. Ona također zahtijeva od zdravstvenih službi da djeluju. – Sada je došao trenutak – kaže ona. – Politika mora požuriti i regulirati ove proizvode – kaže ona.

Autor: Z. K.

Stjuardesa na TikToku otkrila kakvi su slavni zaista

Ovo je najmanipulativniji horoskopski znak: Ako ga povrijedite, pazite se osvete