in

Od 1. juna kreće testiranje na antitijela: Određena i cijena testova, moguća su tri rezultata

Nakon najave da se planira uvođenje brzih testova na korona virus, odnosno na antitijela, spekulisalo se kako o njihovoj namjeni, tako i o njihovoj cijeni.

Nakon najave da se planira uvođenje brzih testova na korona virus, odnosno na antitijela, spekulisalo se kako o njihovoj namjeni, tako i o njihovoj cijeni.

Krizni štab je u sredu donio konačnu odluku, te se sada zna da će ona iznositi 1.200 dinara, a svi građani će moći da se testiraju od 1. juna. Osim toga, ono što sve zanima jeste i koji su mogući rezultati ovog testa, odnosno šta se njima dokazuje.

Postoje tri moguća ishoda. Prvi scenario je da se dobije negativan nalaz što bi značilo da osoba nema korona virus, niti ga je ikada imala. Drugi ishod je slučaj kada test pokaže da osoba ima povišene IgM, što bi značilo da testirani trenutno ima koronu ili je nedavno imao. Treći mogući rezultat bi pokazao da je povišen IgG, a to bi značilo da je osoba nekada preležala koronu.

Šta su IgM i IgG čestice?

Najednostavnijim rječnikom, kada bilo koji virus, pa tako i SARS-CoV-2, uđe u naš organizam, naš imunosistem se aktivira i nakon desetak dana prvo počinje stvarati antitela iz tzv. IgM podgrupe. Dotična IgM antitijela žive dosta kratko u našem krvotoku, svega tri do četiri sedmice, tokom kojih se vežu na proteine koji se nalaze na površini virusa. U slučaju virusa SARS-CoV-2, to je tzv. spike (S) protein (“šiljak”), a antitijela tako “označe” virus za uništenje putem makrofaga. To su specijalizovane grupe bijelih krvnih stanica uključene u tzv. fagocitozu stranih supstanci, kao npr. bakterija, virusa, stanica tumora itd.

Nakon te početne 3-4 nedelje, IgM antitijela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosistem počinje stvarati drugi tip antitijela, pod imenom IgG. Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizujuća antitijela” jer upravo ta IgG antitijela neutrališu virus i spriječavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitela u pravilu se može detektovati 6-8 nedelja nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tokom kojih su ta antitijela zapravo i najpotentnija u borbi protiv virusa.

PROČITAJTE  MISTERIJE TRESE SRBIJU Hospitalizovana majka ostavljene bebe iz Šapca: Suprug rekao da je dijete našao kod traktora...

U svrhu otkrivanja gore navedenih IgM i IgG antitijela trenutno se u svijetu koriste tri različita serološka testa, a njihova trenutna cijena po testu varira između 10 i 20 američkih dolara. Prvi i zasad najviše korišteni test je tzv. metoda ELISA, putem koje se IgM I IgG antitijela mogu detektovati za samo nekoliko sati.

Testiranje i u “Batutu”

Iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” jednom od centara u kojima će se testiranje na antitijela sprovoditi objašnjavaju kako će cijeli proces izgledati.

– Određivaće se prisustvo antitijela IgM i IgG klase na virus SARS CoV2 brzim (imunohromatografskim) testovima koji će se raditi iz uzorka krvi.

Oni dodaju kako dokazano prisustvo antitijela IgM klase ukazuje da je pacijent u akutnoj fazi bolesti COVID-19 i da je u tom slučaju potrebno uraditi PCR test radi potvrde pozitivnog nalaza. S druge strane, prisustvo IgG ukazuje da je osoba bila u kontaktu sa korona virusom, ali bez simptoma.

Kako bi to izgledalo kada bi svih 12 znakova horoskopa radili skupa u jednoj kancelariji

Baka Ljubica ima 95 godina i sve poslove radi sama: “Matora sam, ali sretna”