in

Oglasila se Svjetska zdravstvena organizacija: Kakva je veza između nikotina i koronavirusa?

Širom svijeta, zdravstvene organizacije i timovi stručnjaka pokušavaju naći lijekove i tretmane koji će adekvatno odgovoriti na novi koronavirus

Širom svijeta, zdravstvene organizacije i timovi stručnjaka pokušavaju naći lijekove i tretmane koji će adekvatno odgovoriti na novi koronavirus i tako, ako ga je već nemoguće potpuno zaustaviti, onda barem učiniti liječenje od njega mnogo jednostavnijim.

Stvari međutim nisu tako proste i mnogi tretmani koji su u startu djelovali obećavajuće pokazali su se promašajima, a neki su se naučnici odlučivali na nekonvencionalna rješenja u borbi protiv virusa. Tako je francuski tim naučnika pokušao testirati utjecaj nikotina na koronavirus, te je došao do zaključka da pušači teže obolijevaju od virusa.

Ipak, ova studija nije do kraja potvrđena, a Svjetska zdravstena organizacija je danas objavila da bi mediji i društvo morali biti oprezniji po pitanju informacija koje objavljuju.

“U ovom trenutku ne postoji nijedan dokaz koji ukazuje na pozitivnu korelaciju između nikotina i snažnijeg otpora organizma na koronavirus. Mediji i naučni časopisi morali bi biti oprezniji kod širenja takvih informacija, jer one potencijalno mogu ugroziti ljudske živote. S druge strane, mora se obratiti pažnja na to da nikotin odnosno konzumiranje cigareta potvrđeno ima snažnu vezu sa brojnim respiratornim oboljenjima”, navedeno je u saopštenju Svjetske zdravstvene organizacije.

Autor: Krtice.net

Objavili su jako dobre vijesti za sve građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva

SITUACIJA JE ALARMANTNA Marija Kulić u izuzetno lošem stanju, prijeti samoubistvom?!