in

Oglasio se Soroš i ponudio rješenje za izlazak iz korona-krize. Svijet je u šoku

Milijarder i filantrop Džordž Soroš istakao je u petak da pandemija koronavirusa prijeti opstanku Evropske unije. Založio se za izdavanje evropskih obveznica.

Milijarder i filantrop Džordž Soroš istakao je u petak da pandemija koronavirusa prijeti opstanku Evropske unije. Založio se za izdavanje evropskih obveznica.

Soroš je kazao da bi EU trebalo da imat kreditni rejting AAA za izdavanje takvih obveznica, zbog čega bi trebala imati ovlasti prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica.

“Postoji rješenje”, kazao je Soroš, američki investitor koji se proslavio uspješnom opkladom protiv funte 1992.

“Porezi samo treba da budu odobreni; ne treba da budu implementirani”, dodao je Soroš a prenosi B92 pozivajući se na Jutarnj list.

Upitan o Bregzitu on je kazao da je posebno zabrinut zbog rasta evroskepticizma u Italiji.

“Šta bi ostalo od Evrope bez Italije?”, zapitao se.

“Relaksacija pravila o državnoj subvenciji, koja favoriziraju Njemačku, posebno su nepravedna prema Italiji, koja je već bila evropski bolesnik, a potom i najpogođenija država kovidom 19”, rekao je Soroš.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i privredne sektore u EU.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći, a ne o kreditu. Evropska komisija bi ovu svotu trebalo da finansira preko zajedničkih obveznica.

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU, predložile su da Evropska komisija posudi i potroši novac u ime cijele EU i kao dodatak budžetu EU za razdoblje 2021-2027. koji je već blizu jedne milijarde eura.

Tome se protive fiskalno odgovornije, “štedljive” članice EU – Austrija, Holandija, Danska i Švedska.

Austrijski kancelar najavio je da će navedene zemlje iznijeti svoj protivprijedlog.

PROČITAJTE  TUGA: Žena oboljela od koronavirusa gledala kako joj majka umire u susjednom krevetu

Autor: Krtice.net

Očaravajuće i nepredvidljive: Otkrijte sve o ženama blizancima

Ceca pokazala unutrašnjost doma u Žitorađi, sve odiše luksuzom