in

Otkriveno ko je osumnjičeni za ubistvo Madeleine McCann

Britanska policija u saradnji s portugalskom i njemačkom jučer je objavila kako su došli do novih saznanja i osumnjičenika u slučaju nestanka Madeleine McCann

Britanska policija u saradnji s portugalskom i njemačkom jučer je objavila kako su došli do novih saznanja i osumnjičenika u slučaju nestanka Madeleine McCann.

Policija je uz to pozvala javnost da im pomogne u slučaju rješavanja ovog slučaja koji se smatra jednim od najpoznatijih istraga o nestanku djeteta u posljednjih 20 godina, piše BBC.

Novi osumnjičenik je 43-godišnji Nijemac koji se trenutno nalazi u zatvoru

Policija je jučer objavila kako je novi osumnjičeni za nestanak nesretne Madeleine 43-godišnji Nijemac Christian Brueckner koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog silovanja 72-godišnje turistkinje u SAD-u. Zločin za koji je osuđen počinjen je 18 mjeseci prije nestanka djevojčice. A Nijemac je u vrijeme njenog nestanka živio na području gdje je Madeleine nestala prije 13 godina.

Clarence Mitchell, glasnogovornik porodice nestale djevojčice, rekao je kako su posljednja saznanja “potencijalno vrlo značajna”. Dodao je i kako je ovo prvi put da je policija imala toliko specifično saznanje.

Njemačka policija priznala da slučaj vodi kao istragu o ubistvu

Iz britanske, njemačke i portugalske policije, koje zajedno rade na slučaju, prvo su poručili kako se Madeleine i dalje vodi kao nestala osoba jer ne postoji konačan dokaz o tome je li živa ili mrtva. No njemačka policija je kasnije rekla kako su oni slučaj klasificirali kao istragu o ubojstvu.

“Pretpostavljamo da je djevojčica ubijena. Imamo razloga vjerovati da i neke druge osobe, osim osumnjičenog, koje su imale saznanja o tijeku zločina, također možda znaju gdje je tijelo ostavljeno”, poručili su iz njemačke policije.

Policija objavila fotografije dva vozila koja je koristio osumnjičeni

Za osumnjičenika, čiji je identitet nepoznat zbog njemačkih pravila o privatnosti, rečeno je da je bijelac visine 1,80, a u vrijeme zločina imao je kratku plavu kosu i bio je mršav. Policija je uz to objavila i fotografije dva vozila jednog kampera VW te automobil marke Jaguar za koje se vjeruje da imaju veze s osumnjičenim i njegovom kućom u Portugalu. Dan nakon nestanka Madeleine 2007. godine, osumnjičeni je prebacio vlasništvo Jaguara na drugu osobu.

PROČITAJTE  Imbecilni Kusturica pravio gluposti na sastanku sa Handkeom

Osumnjičeni je policiji od prije poznat zbog seksualnog zlostavljanja djece

Jučer je njemačka federalna kriminalistička policija (BKA), koja vodi ovu fazu istrage, objavila kako osumnjičeni izdržava kaznu u Njemačkom zatvoru zbog silovanja.

Kako javljaju njemački mediji, Christian B. osuđivan je za višestruka silovanja i zlostavljanja djece, prvenstveno djevojčica.

Podsjetimo, Madeleine je nestala nedugo nakon što je proslavila četvrti rođendan. Nestala je iz stana u turističkom resortu Praiai da Luz u gradu Algavareu navečer, 3. maja 2007. godine dok su njeni roditelji bili s prijateljima u obližnjem restoranu. Njen nestanak pokrenuo je obimnu i vrlo skupu istragu širom Evrope. Nedavno je britanska policija objavila da je istraga koštala više od 11 miliona funti.

Čovjek koji je nazvao osumnjičenog prije nestanka djevojčice ključni je svjedok

Inspektor Mark Cranwell, koji vodi britanski dio istrage, rekao je da je osumnjičeni koji je u vrijeme nestanka djevojčice imao 30 godina, često posjećivao Algavare u razdoblju od 1995. do 2007. godine. I to u kamperu u kojem je živio. U vrijeme nestanka djevojčice nalazio se na području Praia da Luza te je primio poziv u 7:32 navečer koji je trajao do 8:02 navečer. Vjeruje se da je Madeleine nestala u vremenu između 9:10 i 10 sati navečer. Policija je objavila detalje o broju osumnjičenika te broju s kojim je uspostavio poziv. Rekli su kako bi bilo koja informacija o njima mogla biti ključna. Cranwell je dodao kako je pozivatelj bio “ključan svjedok” te pozvao one koji ga poznaju da se jave policiji.

Policija objavila nagradu u iznosu od 20.000 funti

“Ova osoba se nalazi u zatvoru i svjesni smo da su neki ljudi bili zabrinuti i u prošlosti nisu željeli kontaktirati policiju. Sada je vrijeme da nam se obrate”, rekao je Cranwell.

PROČITAJTE  Otkriveno zašto su trobojne mačke toliko posebne

Njemačka policija je rekla kako vjeruje da je osumnjičeni radio kao konobar, no i da je pljačkao po hotelima i dilao drogu.

Christian Hoppe iz njemačke policije misli da je osumnjičeni provalio u apartman te da je spontano oteo Madeleine. Za sve informacije koje bi mogle dovesti do novog traga policija je objavila nagradu u iznosu od 20.000 funti.

Njemačka policija dva puta je dobila dojavu o osumnjičeniku, no nisu imali dovoljno informacija za istragu

Dodao je i kako je njemačka policija prvi put primila dojavu o osumnjičenom još u listopadu 2013. godine, no te informacije nisu bile dovoljne da bi se istraga nastavila, piše The Guardian. Godine 2017. policija je ponovo dobila dojavu o istom osumnjičeniku, no još uvijek nije imala dovoljno podataka da ga počne istraživati.

Jim Gamble, koji je bio službenik zadužen za zaštitu djece tijekom prve istrage u Velikoj Britaniji, rekao je kako je ovo prvi put u 13 godina “da se usuđuje nadati”. Od samog nestanka pa do danas policija je imala nekoliko osumnjičenih, a neko vrijeme čak su ispitivali i roditelje nestale djevojčice.

Madeleine je nestala u dobi od tri godine

Madeleine McCann nestala je iz turističkog apartmana u Portugalu u dobi od tri godine. Uslijedila je opsežna policijska operacija, bilo je nekoliko lažnih tragova i navoda, kao i više nagodbi zbog klevete, piše Deutsche Welle.

Autor: Krtice.net

Prilično intimni: Osvanula prepiska između Bube Corellia i Petre Cupan!

Popularni pjevač boy-benda u 34. godini umro od korona virusa