in

Otkriveno zašto zapravo zaraženi koronom gube njuh: ‘Ovo bi nas moglo dovesti i do lijeka!‘

Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tokom operacija

Radi se o studiji koja ne samo da objašnjava gubitak osjeta mirisa kod zaraženih, nego i omogućava nove metode liječenja

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: znanstvenicima Johns Hopkins sveučilišta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to točno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja Deutsche Welle.

Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koju korona virus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije.

Znanstvenici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tokom operacija.

Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operirani zbog tumora ili upale sinusa. Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u znanstvenom časopisu “European Respiratory Journal”.

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Andrew Lane s Johns Hopkins sveučilišta:

“Ako bi se to pokazalo točnim, onda bismo mogli pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.” Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije.

No, i on smatra da su nužna daljnja istraživanja, zaključuje DW.

PROČITAJTE  NE, NIJE ŠALA Snjeguljica u središtu polemike jer ju je princ poljubio bez pristanka

Autor: Krtice.net

“NEĆEŠ SE UDATI ZA HRIŠĆANINA” Zbog zabranjene ljubavi Srbina i devojke iz BiH nastao opšti HAOS, o njima priča cijela Francuska 

TROJE DJECE OSTALO BEZ MAJKE “Popili smo kafu, ona je izašla napolje, a onda se začuo vrisak”