in

Ovaj neboder u Njemačkoj je novo veliko žarište koronavirusa: Građani bijesni, traže karantin

Obično su u Njemačkoj posljednjih mjeseci, kad je u pitanju borba protiv širenja koronavirusa, u središtu pažnje političari s viših pozicija: premijeri saveznih zemalja, ministri i na kraju i sama kancelarka.

Ovih dana mediji su se koncentrirali na gradsku vijećnicu Göttingena Petru Broistedt. Ona se inače brine o općinskim i gradskim problemima poput besplatne karte javnog prijevoza, kulturne ponude ili stanogradnje. Posljednjih mjeseci je preuzela i funkciju krizne menadžerice zadužene za pitanje širenja koronavirusa. I odjednom se pažnja njemačke javnosti usmjerila na ovaj univerzitetski gradić koji inače i ne dolazi često na naslovnice dnevnika, piše Deutsche Welle.

 

Vraćanje u lockdown

 

“Posljednjih dana sam imala dosta neprospavanih noći”, kaže Broistedt, inače po struci socijalna radnica. Grad po svaku cijenu želi izbjeći ponovni potpuni lockdown, ali je iznova zatvorio vrtiće, škole, bazene i proveo testiranje na koronavirus u jednom staračkom domu. “Kao majci, koja ovisi o vrtiću, ove mi mjere nisu pale lako, ali se nadam da ćemo tako situaciju staviti pod kontrolu”, kaže gradska vijećnica.

Hoće li Göttingen ponovno uvesti stroge mjere borbe protiv širenja zaraze, prije svega ovisi o razvoju događaja u tzv. Iduna centru, betonskom poslovno-stambenom kompleksu na rubu gradskog središta čiji urbani “šarm” je već poslužio kao kulisa za snimanje krimića. Ovo mjesto slovi kao izvor novog naglog širenja zaraze posljednjih dana u Göttingenu. U podzemnoj garaži ovog kompleksa su posljednjih dana vršeni testovi na oko 400 stanovnika ovog socijalnog žarišta.

Do sada je otkriveno 60 zaraženih, no Broistedt ne želi ni čuti za kompletan karantin čitavog kompleksa, što traže mnogi građani. “Mi ne možemo samo tako postaviti bodljikavu žicu oko zgrade. To nije zatvor”, kaže.

PROČITAJTE  Epidemiolog objasnio kako je Sjeverna Makedonija ponovo postala žarište koronavirusa

 

Život u koronacentru

 

Heiko, koji već godinama živi u ovom bloku, posljednjih se dana osjeća upravo tako: kao zatvorenik. “Na ulici me već gledaju poprijeko, kao kriminalca”, kaže Heiko koji ne želi da mu se u medijima objavljuje pravo ime. Stigma, i bez izbijanja koronavirusa u ovom bloku, prati stanovnike ovog objekta kojeg u međuvremenu više niko ne zove po osiguranju koje ga je u sedamdesetima izgradilo nego samo “koronacentar”.

Nekada je bilo prestižno ovdje živjeti, stanovi za akademske građane, s bazenom i tržnim centrom. Danas je ovaj blok socijalno žarište koje mnogi zaobilaze u širokom luku. Dva betonska mosta koja su nekad povezivala ovaj kompleks s gradskim centrom su srušena, više nego simbolični potez. “Htio bih da Göttingen već jednom prestane prezirati stanovnike Iduna centra”, kaže Heiko.

Predrasude prema stanovnicima ovog stambenog bloka su se pokazale i prilikom naglog izbijanja zaraze proteklih sedmica. To su na svojoj koži, još više nego Heiko, osjetile izbjegličke porodice koje su, nakon bijega s Kosova u devedesetim godinama, pronašle dom u ovim socijalnim stanovima. U središtu istrage koja bi trebala rasvijetliti okolnosti pod kojima je buknula zaraza se, pored jedne osobe koja je dokazano kršila pravila o sprječavanju širenja zaraze, nalaze porodice koje su navodno slavile muslimanski praznik Bajram, također bez pridržavanja mjera. Na udaru istrage se nalazi i poveća grupa muškaraca koja je u jednom baru u središtu grada pušila nargilu bez mijenjanja nastavka koji se stavlja u usta.

Ono što je uslijedilo je bilo za očekivati: desno-populistička Alternativa za Njemačku je po društvenim mrežama bacala drvlje i kamenje po “arapskim klanovima” koji se ne pridržavaju pravila. Sve to je privuklo i pažnju medija koji su se utaborili ispred Iduna centra nakon čega su ih stanovnici obasipali uvredama i gađali povrćem.

PROČITAJTE  U Njemačkoj 529 novih slučajeva koronavirusa, u Meksiku 7257

 

Stari tinjajući sukobi

 

Porodice s Kosova, pri čemu se prema pisanju medija prvenstveno radi o Romima, su odlučno odbacile optužbe u umiješanost u širenje koronavirusa. Tvrde da nikakve bajramske proslave nije bilo, a i da osoba koja slovi kao “nulti pacijent” u Iduna centru uopće ne pripada njihovoj etničkoj skupini. Isto tako je naglašeno kako su u više navrata nadležne službe upozorili na kršenje pravila o karantinu u Iduna bloku.

“To su netrpeljivosti koje vladaju već godinama. I sada su se opet razvile u punom obimu”, smatra Meinhart Ramaswamy, lokalni zastupnik Piratske stranke koji se već godinama brine za jednu porodicu s Kosova. On strahuje da bi se ponor koji vlada između grada i policije s jedne i stanovnika Iduna centra s druge strane mogao dodatno produbiti. I time ugroziti inicijative poput one koju Pomoć za mlade Göttingena već godinama pokreće s porodicama s područja bivše Jugoslavije koje žive u ovom stambenom bloku.

Odnos je godinama poremećen i opterećen nepovjerenjem. Mnoge od ovih porodica nemaju sređen trajan boravišni status.Osobe s Kosova rijetko stječu pravo na politički azil. Posljedica takvog stanja su nezaposlenost i stalna prijetnja od protjerivanja. Ramaswamy govori i o “rigoroznim” akcijama policije kada su stanovnici Iduna centra u pitanju. Svemu tomu treba pridodati i jezične barijere koje su posebno došle do izražaja posljednjih mjeseci kada je tačan prijenos informacija odigrao još važniju ulogu nego inače.

Ramaswamy smatra da se prema porodicama iz Iduna centra odnosi nepošteno. “Mi smo ovdje imali jednog zubara koji je bio na skijanju u Ischglu (jednom od najpoznatijih izvora zaraze koronavirusom op. ur.) i nakon toga primio preko 500 pacijenata. O tome niko nije izvještavao”, kritikuje Ramaswamy neravnomjerno izvještavanje u medijima.

PROČITAJTE  Roditelji obratite pažnju: Evo kako će izgledati rad vrtića

Autor: D. K.

Osumnjičeni za nestanak Madeleine starijim ženama pružao seksualne usluge za novac

Twitter uklonio preko 170 hiljada računa povezanih s kineskom propagandom