in

Ovako će izgledati ljetovanje na plaži u Hrvatskoj: Organizovat ćemo red, samo da gosti dođu

Ovoga ljeta na hrvatskim plažama nećemo gledati gužve i ljude nagurane jedne do drugih. Dva su razloga, manji broj turista i epidemiološke mjere fizičke udaljenosti.

“Hoće li biti teško održavati razmak od dva metra? Pa neće sa strancima, ali mi smo sestre pa onda s njom sigurno neću biti na dva metra”, kažu Katarina i Marija.

“Inače kad jesmo na moru, ne volimo da smo kao sardine”, rekao je Dragan.

Peškir do peškira ili ležaljka do ležaljke odlaze u prošlost. Koncesionari na plažama morat će osigurati razmak. Najpoznatija dubrovačka plaža danas je prazna, ali lijepo vrijeme učinit će svoje.

“Mi ćemo se prilagoditi uslovima koje su dali iz Štaba. Prema tome ćemo organizovati i rad na plaži i primanje gostiju, i domaćih i stranih, naši zaposlenici koji inače održavaju čistoću i red na plaži. Sve je to pod kontrolom, samo da gosti dođu”, rekao je Ile Topuzović, koncesionar plaže Banje.

Za intervencije i obilazak plaža spremni su i dubrovačkom komunalnom preduzeću.

“Ako odluka Nacionalog štaba bude donesena u smislu da će komunalni redari obavljati određenu vrstu posla u smislu socijalne distance samih kupača, onda ćemo je, naravno, poštovati, sukladno našim ovlastima”, rekao je Miho Šutalo, voditelj komunalnog redarstva Grada Dubrovnika.

Redova za ulazak u more ili vodu neće biti, ali svi će trebati paziti na razmak i biti odgovorni.

“Bitno je da se ne prilazi blizu ljudi jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. Sve će biti isto kao prije, samo neće biti peškir do peškira i ležaljka do ležaljke. Uz mjere fizičkog distanciranja vjerujem da ćemo uživati u moru”, kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

PROČITAJTE  Ovo je Siniša K. monstrum kakav se rijetko viđa. Danas ga je stigla stravična kazna

Sigurno je da ovog ljeta neće biti velikih gužvi na plažama kakve smo gledali posljednjih godina.

Autor: D. K.

Otkriveno koji bi lijekovi mogli pomoći u teškim oblicima koronavirusa

Zvijezdu filma Gladijator bi teško prepoznali na 20-tu godišnjicu ovog remek-djela