in

OVE VIJESTI ODZVANJAJU PLANETOM Izgleda da smo našli način kako ubiti koronu!

Znastvenici njemačkog Instituta za biokemiju (IBC) na čelu s Hrvatom Ivanom Đikićem možda su otkrili slabu tačku koronavirusa

Znastvenici njemačkog Instituta za biokemiju (IBC) na čelu s Hrvatom Ivanom Đikićem možda su otkrili slabu točku koronavirusa.

Naime, na stranicama tog Instituta objavljeno je priopćenje u kojem se navodi kako su znanstvenici s IBC-a u suradnji s drugim timovima identificirali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba točka koja bi mogla biti svojevrsna ahilova peta novog koronavirusa.

PLpro je potreban za procesiranje viralnih polipeptida i sastavljanja virusa u ljudskim stanicama. Uz to, virus SARS-CoV-2 koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tijela, što pomaže virusu da modulira imuno-sustav zaražene osobe u vlastitu korist. Na taj način virus se može lakše multiplicirati i širiti dalje, navodi se u priopćenju.

PROČITAJTE  Balkanca korona nije mogla spriječiti da roštilja. Ova je fotka obišla planetu, s razlogom vjerujte

Tim znanstvenika je demonstrirao da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa te pojačati antiviralni imunitet u ljudskim epitelnim stanicama, koje su primarno mjesto ulaska patogena u ljudski organizam. Rezultati studije su sada javno dostupni.

“Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na ‘dvostrukom udarcu’ targetiranjem PLpro-a: Zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sustava u isto vrijeme”, pojasnio je Ivan Đikić, direktor IBC-a i glavni autor ovog znanstvenog rada.

Pokazali kako inhibicijom PLpro-a zaustaviti koronavirus

“Kako bismo došli do ovog dubokog uvida, kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na našem Institutu. Izuzetno sam zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu. Naša istraživačka suradnja s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus”, rekao je Đikić.

Uz to, ostali znanstvenici u Frankfurtu, Muenchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu pridonijeli su ovom istraživanju eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima.

“Osobno bih želio naglasiti moć znanosti i veličinu onog što se može napraviti u kolaboraciji. Kad sam vidio naše rezultate na jednom mjestu, bio sam izuzetno zahvalan što sam znanstvenik”, komentirao je prvi autor ovog rada Donghyuk Shin.

PROČITAJTE  Beba rođena teška samo 800 grama pobijedila koronavirus

Ovi rezultati omogućavaju puno znanstveno opravdanje za daljnja klinička istraživanja, u kojima bi se PLpro novog koronavirusa ciljano “napadao” raznim farmaceutskim pripravcima. Tako jedna klinika u SAD-u trenutno provodi kliničko testiranje famotidina, kojim se targetira PLpro kod pacijenata zaraženih covidom-19.

No ciljano djelovanje famotidina na virusni PLpro-a još nije potvrđeno. “Moramo biti posebno oprezni kod kliničkog ispitivanja na pacijentima jer bi odgovor njihovih organizama na anti-PLpro terapiju mogao varirati ovisno o tome je li primijenjen u ranim ili kasnijim stadijima covida-19”, naglašavaju Đikić i Ciesek.

Autor: Krtice.net

MISTERIOZNA SMRT RUSKOG MILIJARDERA Policajci ostali zatečeni onim što su našli pored leša

Dvije trećine žena mašta o seksu s nekim drugim dok to rade sa svojim partnerom