in

OVO JE PREŠLO SVE MJERE Angela Merkel se morala oglasiti, mnogima nije jasno šta se dešava

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Rusiju da istraži navodno trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i dovede počinioce pred lice pravde, nakon što su ljekari pronašli tragove otrovne supstance u njegovom tijelu.

“Uzimajući u obzir istaknutu ulogu Navaljnog u političkoj opoziciji u Rusiji, pozivam tamošnje vlasti da hitno istraže ovaj zločin do posljednjih detalja – i to potpuno transparentno”, rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi sa ministrom spoljnih poslova Heiko Masom, prenosi Reuters.

“Odgovorni moraju biti identifikovani i pozvani na odgovornost”, dodala je Merkel.

Navaljni, kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, onesvijestio se u avionu prošle nedelje nakon što je popio čaj dok je bio na putu za Sibir.

Ljekari u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navaljnog rekli su da su mu spasili život, ali da u njegovom sistemu nisu pronašli tragove otrova. Naveli su da nisu bili pod pritiskom vlasti dok su ga liječili.

On je subotu odveden u Njemačku na liječenje, a testiranje je pokazalo da je vjerovatno otrovan, saopštila je danas berlinska klinika Šarite, u koju je prebačen iz Rusije na liječenje.

U saopštenju se navodi da je tim ljekara, koji su pregledali Navaljnog, utvrdio prisustvo inhibitora enzima holinesteraze, supstance koja se nalazi u nekim lijekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima, prenosi AP.

Doktori, međutim, navode da u ovom trenutku ne mogu da utvrde kojoj je od tih supstanci Navaljni bio izložen.

U saopštenju se kaže da je on i dalje na intenzivnoj njezi u indukovanoj komi, kao i da je njegovo stvanje ozbiljno, ali da mu život nije ugrožen.

PROČITAJTE  Otkriven misteriozni soj koronavirusa

Autor: Krtice.net

Dječak preživio udar od 25.000 volti: Povrijeđen na željezničkoj stanici van

Dr Tiodorović: Nosićemo maske bar do proljeća…